Kokeile kuukausi maksutta

Fiva: Rakennusaikaisessa rahoituksessa ja taloyhtiölainoissa yhä enemmän riskejä

Rakennusaikaisessa rahoituksessa ja taloyhtiölainoissa on yhä enemmän riskejä, arvioi Finanssivalvonta (Fiva) tiedotteessaan.

Kuuntele juttu

Fiva selvitti maalis-toukokuussa luottolaitosten rakennusaikaiseen rahoitukseen ja taloyhtiölainoihin liittyviä luotonmyöntökriteereitä ja riskejä.

Luottolaitokset arvioivat, että rakennusaikaiseen rahoitukseen ja valmiiden taloyhtiöiden lainoihin liittyvät riskit olivat pääsääntöisesti maltillisella tasolla, mutta kasvussa.

Riskejä kasvattavat luottolaitosten mukaan yhtiölainaosuuksien ja ammattimaisten sijoittajien määrän kasvu, lyhennysvapaiden pidentyminen sekä asuntomarkkinoiden eriytyminen.

”Yhtiölainojen nopean kasvun vuoksi Finanssivalvonta on huolestunut niiden markkinaehtojen löystymisestä. Suuntaammekin valvonnan ja tarkastusten painopistettä aiempaa enemmän yhtiölainojen riskeihin ja luotonmyöntökäytäntöihin”, sanoo Fivan johtaja Anneli Tuominen tiedotteessa.

Tuomisen mukaan Fiva arvioi myös tarvetta lisätoimille kuten riskipainojen korottamiselle.

Rahoitusvastike jää usein stressitestin ulkopuolelle

Fivan selvityksen perusteella rahoitusvastike sisällytetään luottopäätöstä tehtäessä maksuvaralaskelmiin yleensä täysimääräisenä, vaikka yhtiölainalle olisi myönnetty lyhennysvapaata.

Sen sijaan korkotason mahdollisesta noususta aiheutuvaa rahoitusvastikkeen kasvua ei kuitenkaan pääsääntöisesti huomioida asiakkaan maksukykyä arvioitaessa.

Fivan mukaan rahoitusvastikkeen jättäminen stressitestilaskelmien ulkopuolelle aliarvioi korkotason nousun maksukykyä heikentävää vaikutusta etenkin, jos asiakkaan yhtiölainaosuus on merkittävä.

Vastausten perusteella luottopäätöksissä kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota sijoittajaostajien omistusosuuden ja maksukyvyn arviointiin.

Sijoittajatahojen merkittävät omistusosuudet saavat selvityksen mukaan luottopäätöksissä pääsääntöisesti negatiivisen merkityksen ja johtavat lähtökohtaisesti kireämpiin lainaehtoihin. Finanssivalvonta edellyttää, että taloyhtiön omistusrakenne huomioidaan taloyhtiölainojen riskejä arvioitaessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Fiva: Rakennusaikaisessa rahoituksessa ja taloyhtiölainoissa yhä enemmän riskejä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat