SP: Kotitalouksien velkaantuminen ennätyksellistä – velkataakkaa lisäävät taloyhtiölainat

Suomen Pankki (SP) on huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta, joka on kasvanut ennätyksellisen suureksi.

Suomen Pankki (SP) on huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta, joka on kasvanut ennätyksellisen suureksi.

Asuntolainojen lisäksi velkataakkaa lisäävät taloyhtiölainat, joilla rahoitetaan asunto-osakeyhtiöiden uudis- tai korjausrakentamista. Kulutusluottojen ehtojen keveneminen ja digitalisaation tuomat uudet rahoituspalvelut lisäävät velkaantumisriskiä.

Runsaasti velkaantuneet kotitaloudet ovat SP:n mukaan haavoittuvia korkojen nousulle, tulonmenetyksille ja asuntojen hintojen laskulle. Tämä heikentää koko kansantalouden kykyä varautua negatiivisiin yllätyksiin.

Tulonmenetysten myötä suomalaiset kotitaloudet yleensä tinkivät kulutusmenoistaan ja lisäävät säästämistään vielä pahemman päivän varalle.Tällöin kysyntä pienenee, mikä heikentää yritysten kannattavuutta.

”Kotitalouksien voimakas velkaantuneisuus voi laskusuhdanteessa luoda noidankehän: supistuva kulutus heikentää yritysten toimintaympäristöä ja lisää konkursseja, jotka lopulta aiheuttavat pankeille yritysluottotappioita”, totesi johtokunnan jäsen Marja Nykänen Euro & talous -verkkojulkaisun tiedotustilaisuudessa.

Suomen Pankki pitää oikeusministeriön selvitystä positiivisen luottorekisterin perustamisesta Suomeen tervetulleena, koska se osaltaan hillitsisi velkaantumista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “SP: Kotitalouksien velkaantuminen ennätyksellistä – velkataakkaa lisäävät taloyhtiölainat”

  1. Mitä SP asiassa valittaa? Jos lainoja jää maksamatta, pankit myyvät panttina olevat asunto-osakkeet maksukykyisille ja erotus kaadetaan roskapankkiin. Näin on ennenkin menetelty. Sitten velallisen velat myydään toiseen kertaan pilkkahinnalla ulkomaiselle perintäyhtiölle. Velallinen tuhoutuu. Kuvio on siis tuttu ja turvallinen. Yksi kansanedustaja on tekemässä 90-luvun talousromahduksesta kyselyn ministerille. Tuskin saa mitään järkevää vastausta muuta kuin poliittista jargonia.

Jätä kommentti