Kansainvälisen arkkitehtikilpailun kautta haetaan uutta ilmettä Hyvinkään keskustalle

Nyt nuoret suomalaiset ja kansainväliset arkkitehdit pääsevät loihtimaan läntisen Hyvinkään keskustan ilmeen uusiksi. Hyvinkää on yksi tänään alkavan Europan-arkkitehtikilpailun lähes 50 kohteesta.

Yhtenäisempää, tiiviimpää, kaupunkimaisempaa ja ennen kaikkea toimivampaa keskustaa. Näitä asioita nuoret suomalaiset ja kansainväliset arkkitehdit lähtevät tavoittelemaan suunnitellessaan Hyvinkään radan läntistä puolta.

Tänään käynnistyvä kansainvälinen, alle 40-vuotiaille arkkitehdeille suunnattu arkkitehtikilpailu Europan 15 järjestetään samaan aikaan lähes 50 kohteessa ympäri Eurooppaa. Alun perin Ranskasta lähteneessä kilpailussa Suomi on ollut mukana jo 20 vuotta, ja kisan kautta tulleita suunnitelmia on toteutettu eri puolilla maata.

Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kun Hyvinkää on mukana. Suunnitteilla oleva alue ulottuu Linjalasta aina Koritsooniin.

Teemana on Productive Cities, eli tuottavat kaupungit. Ajatuksena on, että nuoret suunnittelijat pohtisivat miten monipuolisia toimintoja voisi yhdistää toimivaksi osaksi kaupunkia.

”Hyvinkään kohdalla toivotaan, että kilpailuehdotuksissa olisi huomioitu esimerkiksi miten myös itäiselle puolella saataisi esimerkiksi kauppoja ja liikkeitä, niin että ne olisivat tasaisemmin jaettu itäisen ja läntisen puolen välillä. Suunnittelijat pohtivat varmasti myös esimerkiksi kevyeen liikenteen väyliä ja mahdollisia liityntäpysäköintejä”, kertoo arkkitehti Mari Koskinen, Europan Finlandin pääsihteeri.

Hän on ollut jo 7 vuotta mukana järjestämässä Europan-kilpailuja Suomessa.

Luuletko, että Hyvinkää herättää nuorten kansainvälisten arkkitehtien kiinnostuksen?

”Kyllä näin uskon. Tässä varmasti kiinnostaa ja houkuttelee se, että olemme kaupungin keskustassa, keskellä olemassa olevaa rakennetta, eikä tehtävänä ole suunnitella tyhjälle alueelle ehdotusta. Hyvinkäälle on hyvä mahdollisuus saada oma näkemys osaksi kaupunkikuvaa.”

Koskinen kuitenkin lisää, ettei kyseessä ole missään nimessä mikään helppo kohde.

”Aika haastava tämä kyllä on koska suunnittelualueella on paljon sekä kaupunkikuvallisia että liikenteellisiä tavoitteita.”

Kilpailun kohteet sijaitsevat eri puolilla Eurooppaa aina Etelä-Italian Laterzasta Pohjois-Norjan Kautokeinoon. Ongelmat ja haasteet, joille kilpailun myötä etsitään ratkaisua, ovat kuitenkin yllättävän samankaltaisia ympäri Eurooppaa.

Hyvinkää on yhdessä Madridin, La Louvrièren, Rødbergin ja Villachin kohteiden kanssa samassa alaryhmässä. Näiden kohteiden yhdistävä teema on miten luoda sekä fyysisiä että toiminnallisia yhteyksiä asumisen, työpaikkojen ja tuotannon välille.

Kilpailuehdotusten on oltava valmiina viimeistään heinäkuun loppupuolella. Tämän jälkeen kotimaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva tuomariraati tutustuu ehdotuksiin ja valitsee niistä parhaimmat.

”Parhaat ehdotukset julkaistaan netissä ja niitten yhteyteen tulee myös avoin kommentointimahdollisuus, eli myös kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa. Joulukuun 2. päivänä julkaistaan tuomareiden valitsemat voittajat.”

Voittajaehdotuksen tekijät saavat palkinnoksi 12000 euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kansainvälisen arkkitehtikilpailun kautta haetaan uutta ilmettä Hyvinkään keskustalle”

Vastaa