Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki hakee ideoita Laajasalon kaupunkibulevardiin kansainvälisessä Europan-arkkitehtikilpailussa

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto hakee nuorilta eurooppalaisilta arkkitehdeilta ideoita Laajasalon kaupunkibulevardin kehittämiseen Europan-kilpailussa.

Laajasalon kilpailualueen alustava rajaus.

Arkkitehtuurikilpailu käynnistyy helmikuussa. Sitä ennen kaupunkilaiset voivat lähettää asian tiimoilta terveisiä kilpailijoille 22. tammikuuta asti Kerro kantasi -palvelussa. Kaupunkilaisilta toivotaan näkemyksiä siitä, miten kilpailutehtävä tulisi määritellä ja kilpailuehdotuksia arvioida. Saatua palautetta hyödynnetään kilpailuohjelman laadinnassa.

Nykyisin moottoritiemäinen Laajasalontie jakaa kaupunginosan kahtia. Pitkät ajorampit leventävät liikennealuetta ja hallitsevat maisemaa. Miten Laajasalontien ympäristö muuttuu moottoriväylästä eläväksi kaupungiksi? Tähän kysymykseen kaupunki hakee vastauksia Europan-arkkitehtuurikilpailusta.

Laajasalontien molemmille puolille suunnitellaan kilpailussa uusia rakennuksia, jotka on sovitettu nykyiseen kaupunkirakenteeseen. Kilpailijat suunnittelevat myös Yliskylänlahden rantaan ja Tengströminpuistoon uuden merellisen asuinalueen osan, jossa on venesatama, rantareitti ja ulkoalueita. Kilpailijoilta odotetaan näkökulmia sekä Laajasalon suunnitteluun että kaupunkibulevardien konseptiin.

Laajasalon kaupunkiympäristöön halutaan kilpailun Productive street -alateeman mukaisesti tuoda asumisen, toimistotyön ja palveluiden lisäksi myös pienimuotoinen tuotanto ja valmistus. Kilpailussa etsitään uusia avauksia tällaisen elävän kaupunkitilan ja sekoittuneen toiminnan aikaansaamiseksi.

Laajasalo kasvaa rajusti tulevina vuosikymmeninä

Laajasalo on suurten muutosten edessä tulevina kahtena vuosikymmenenä. Asukasmäärä voi kasvaa arviolta yli 20000 asukkaalla, jolloin saaren väkiluku kaksinkertaistuu. Kruunusillat tuovat alueelle uuden raitiotieyhteyden keskustasta. Valtuuston lokakuussa hyväksymässä Helsingin uudessa yleiskaavassa Laajasalo on yksi tiivistyvistä esikaupunkikeskustoista.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi Laajasalontien kaupunkibulevardin suunnitteluperiaatteet vuonna 2015. Laajasalon kauppakeskuksen alueen asemakaavaehdotuksen lautakunta päätti marraskuussa 2016 asettaa nähtäville. Tämä asemakaava asettaa myös kilpailijoille reunaehtoja. Tavoitteena on saada kilpailun voittajatyöstä viitesuunnitelma Laajasalon tulevaan kaavoitukseen.

Europan on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen suunnittelukilpailu alle 40-vuotiaille arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille. Kilpailu järjestetään samanaikaisesti vajaassa kahdessakymmenessä Euroopan maassa ja kohteita on mukana viitisenkymmentä. Tänä vuonna kilpailun pääteema on Productive cities – tuottavat kaupungit. Suomesta ovat mukana kohteet Helsingistä, Oulusta ja Torniosta. Kilpailun tulokset julkistetaan joulukuussa 2017.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsinki hakee ideoita Laajasalon kaupunkibulevardiin kansainvälisessä Europan-arkkitehtikilpailussa”

  1. Nyt on doktriini Stadissa ’kaupunkibulevardi’. Haastavan ilmaston maissa olen nähnyt jotain vastaavaa Kanadassa mutta ne eivät todellakaan ole ’bulevardeja’. On rakennettu suurelta osin maan alle valtavia tiloja joissa on ostoskeskuksen ja kaikenlaisen muun kulttuurin ja ajanvietteen elementtejä. Niissä on porukkaa vaikkapa Galgaryssa ja Edmontonissa varsinkin talvella.
    Ovatko Hgin kuntapoliitikot rajatun sesongin kahvila -romantiikan sokaisemia ?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat