Kokeile kuukausi maksutta

Seinäjoki mukaan Europan 13 -arkkitehtuurikilpailuun

Seinäjoki on päässyt mukaan kansainväliseen Europan 13 -arkkitehtuurikilpailuun. Alle 40-vuotiaille arkkitehdeille tarkoitettu kilpailu alkaa ensi vuoden maaliskuussa, ja Seinäjoella kilpailijoiden tarkoitus on asema-alueen suunnittelu eläväksi ja monipuoliseksi osaksi kaupunkikeskustaa.

Seinäjoki on päässyt mukaan kansainväliseen Europan 13 -arkkitehtuurikilpailuun. Alle 40-vuotiaille arkkitehdeille tarkoitettu kilpailu alkaa ensi vuoden maaliskuussa, ja Seinäjoella kilpailijoiden tarkoitus on asema-alueen suunnittelu eläväksi ja monipuoliseksi osaksi kaupunkikeskustaa.

Tavoitteena on, että asema-alueella yhdistyisivät palvelut, asuminen, vapaa-aika ja kulttuuri, jotka loisivat alueesta uudenlaisen urbaanin ympäristön.

”Seinäjokea ei olisi ilman rautatieasemaa. Seinäjoen kaupunkia halkova vajaakäytössä oleva alue nähdään tulevaisuuden mahdollisuutena. Sen monipuoliset uudet toiminnot, asukkaat ja yhteydet vahvistavat Seinäjoen keskustaa ja liittävät sen ympäröiviin alueisiin”, Seinäjoen asemakaava-arkkitehti Martti Norja sanoo.

Norjan mukaan alue tulee luomaan kaupungille uuden julkisivun ja identiteetin. Seinäjoen kaupunki haluaa olla mukana kilpailussa ja hakea sen kautta tuoreita ideoita kaupungin kehittämiseksi.

”Alueen suunnittelua pyritään jatkamaan voittaneen ehdotuksen perusteella”, Norja jatkaa.

Tänä vuonna kilpailun teemana on asuminen ja kaupunkisuunnittelun tavoitteet muuttuvassa Euroopassa.

Kilpailijat valitsevat kohteensa osallistuvien maiden tarjoamien 75–80 kohteen joukosta. Ehdotukset arvostelee kilpailukohteen sijaintimaan muodostama kansainvälinen palkintolautakunta. Kilpailuun osallistuu nykyisin noin 10 000 suunnittelijaa. Seinäjoen lisäksi Suomesta on mukana 1-2 muutakin kohdetta, ja ne varmistuvat marraskuun aikana. Kilpailu päättyy joulukuussa 2015.

Europan muodostaa kansainvälisen asiantuntijaverkoston, joka järjestää seminaareja kilpailijoille, kaupunkien edustajille, asiantuntijoille sekä tuottaa kaupunkisuunnitteluun ja asumiseen liittyviä julkaisuja. Suomessa on toteutettu Europan 4 -kilpailukohde Vaasan Mäkikaivon alueella vuonna 2001 sekä Europan 6 -kilpailukohde Jyväskylän Ainolanrinteessä vuonna 2004. Viime vuonna kilpailukohteina olivat Helsingin Laakso-Auroran sairaala-alue ja Kuopion rata-alueen täydennysrakennuskohde.

Kilpailun järjestävät Europan Finland ja SAFA. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Seinäjoki mukaan Europan 13 -arkkitehtuurikilpailuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat