Kokeile kuukausi maksutta

Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

Keravan vankilan pihapiirissä on käynyt myllerrys marraskuusta lähtien. Alueelta purettiin ensin kymmenkunta varastorakennusta, ja helmikuussa aloitettiin kokonaan uuden avovankilan maanrakennustyöt.

Arkkitehti Kimmo Frimanin tekemissä alustavissa luonnospiirustuksissa Keravan uusi avovankila rakennetaan puolikaaren muotoon. Kuvassa osa luonnoksesta.

Käynnistyneen rakennushankkeen laajuus on noin 4500 neliömetriä. Hankkeen tilaaja Senaatti-kiinteistöt on budjetoinut siihen 21,8 miljoonaa euroa.

Hankkeeseen kuuluu uuden avovankilan asuntoyksiköiden ja palvelukeskuksen rakentamisen lisäksi muun muassa piha-alueiden rakennustöitä. Osassa hanketta, kuten piha- ja lvia-urakoissa, kilpailutus on vielä kesken.

Uudet tilat sijoittuvat vankilalle johtavalta, puiden reunustamalta tieltä katsottuna vanhan päärakennuksen vasemmalle puolelle.

Vuonna 1891 perustetun Keravan vankilan muutos pelkästään avovankilaksi sai alkunsa syksyllä 2016, kun paloviranomaiset kielsivät vankilan päärakennuksen käyttämisen.

Päärakennuksessa olleen suljetun vankilan vangit siirrettiin muualle Etelä-Suomen alueen vankeinhoitolaitoksiin. Suljetussa vankilassa oli 95 vankipaikkaa.

Vankila-alueella toisessa rakennuksessa oleva avovankila, joissa on 94 paikkaa, on jatkanut toimintaansa normaalisti. Rakenteilla olevaan uuteen Keravan avovankilaan vankipaikkoja tulee yhteensä 136, eli paikkojen määrä lisääntyy runsaalla 40:llä.

”Yhdelle vangille tarkoitetun asuinhuoneen koko on 8,5 neliömetriä. Liikuntaesteisten yksikössä asuinhuoneet ovat hieman suurempia”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Niko Sundell.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan tilojen lisääminen vastaa Etelä-Suomen avolaitospaikkojen kasvavaan tarpeeseen. Jatkossa Keravan vankila profiloituu kuntouttavaan avolaitostoimintaan, ja sinne sijoitetaan myös nuoria vankeja.

Uuden avovankilan on määrä valmistua alkuvuodesta 2020. Sen myötä rikosseuraamuslaitos luopuu lähes kaikista muista nykyisellä vankila-alueella olevista Senaatti-kiinteistöltä vuokralla olevista kiinteistöistä. Tämä koskee myös vanhaa päärakennusta ja puutarha-aluetta.

Uusia vankiloita suunnitellaan ja rakennetaan muuallekin päin Suomea. Esimerkiksi Jyväskylään on tulossa samalle alueelle tilat sekä avovankilalle että yhdyskuntaseuraamustoimistolle. Niiden on määrä valmistua loppuvuodesta 2020.

”Ouluun rakennetaan turvakampus, jonka yksi osa on vankila, ja Vaalan kuntaan tulee uusi vankila. Hämeenlinnaan ollaan suunnittelemassa uutta naisvankilaa”, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Heikki Vaarama lisää.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla”

  1. ”Rikosseuraamuslaitoksen mukaan tilojen lisääminen vastaa Etelä-Suomen avolaitospaikkojen kasvavaan tarpeeseen.”

    Nyt en ymmärrä ollenkaan. Mediahan on jatkuvasti toitottanut, että ei suomessa tapahdu rikoksia ja jos niitä vielä tapahtuu niin suunta on laskeva. Mihin ihmeeseen siis tarvitaan uutta todella mittavan kokoista vankilakompleksia, jos meillä kerran ei kerran kohta ole rikollisia ollenkaan?

    Onko jotain jäänyt kertomatta?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat