Oulun jättisairaalahankkeen ensimmäisen vaiheen rakentajat nyt valittu – Skanska ja Caverion mukaan

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on valinnut Caverionin ja Skanskan allianssikumppaneiksi Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 -hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen.

Kuva: Tiernaryhmä

Nyt tehty valinta koskee niin kutsutun B-rakennuksen kehitysvaihetta. Siinä Oulun Kontinkankaalle rakennetaan noin 56400 bruttoneliömetriä uusia sairaalatiloja ja maanalaista paikoitustilaa.

OYS 2030 -hankkeen ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampion mukaan hankkeen ensimmäinen vaihe eli rakennukset A ja B valmistuvat vaiheittain vuosien 2022 ja 2023 aikana. B-rakennuksen projektiallianssiin kuuluvat Skanska Talonrakennus ja Caverion Suomi (urakoitsijat), Siemens Osakeyhtiö, A-Insinöörit Suunnittelu, A-Insinöörit Rakennuttaminen, Granlund Kuopio, Granlund Tampere, Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set sekä Uki Arkkitehdit (suunnittelijat ja konsultit).

”Uusi sairaala on meille välttämätön, tarpeellinen ja kiireellinen. Nyt meillä on ensimmäisen vaiheen rakentajat valittuna. Tämä varmistaa, että pääsemme uuden sairaalan rakentamisessa ripeästi eteenpäin”, Tampio sanoo tiedotteessa.

Projektiallianssissa sopimusosapuolet muodostavat yhteisen organisaation ja johtamisjärjestelmän, asettavat yhteiset aika- ja kustannustavoitteet sekä laativat yhteisen sopimuksen ja kaupallisen mallin. Osapuolet jakavat myös hankkeen riskit ja hyödyt yhdessä sekä sitoutuvat korkeaan suorituskykyyn ja jatkuvaan parantamiseen.

Allianssimallissa toteutusta edeltää kehitysvaihe. Sen aikana suunnitelmia kehitetään yhteistyössä allianssikumppaneiden, tilaajan sekä henkilökunnan kanssa. Kehitysvaiheen jälkeen sairaanhoitopiirin hallitus tekee erillisen päätöksen toteutusvaiheen käynnistämisestä.

Purkutyöt jo alkaneet

OYS 2030 -hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan yhtä aikaa kaksi kymmenkerroksista rakennusta siten, että ne muodostavat yhden toiminnallisen kokonaisuuden. Tavoitteena on, että ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön vaiheittain vuosina 2022 ja 2023.

A-rakennuksen toteuttaa NCC Suomi allianssissa talotekniikkaurakoitsija Aro-Systemsin ja automaatiourakoitsija Siemensin sekä muiden toimijoiden kanssa. A-rakennuksen toteutusvaihe alkoi helmikuussa vanhojen rakennusten purkutöillä. Rakennuksen perustustyöt pyritään aloittamaan huhti-toukokuussa.

Kesällä 2018 päivitettiin suunnitelma, missä uuden sairaalan rakentamista kiirehdittiin nykyisten kiinteistöjen ennakoitua heikomman kunnon vuoksi. Uusi suunnitelma takaa muun muassa yhteispäivystykselle uudet tilat neljä vuotta nopeammin.  Uusi sairaala rakentuu kokonaisuudessaan jopa kuusi vuotta aikaisemmin. Uuden rakentamisjärjestyksen arvioidaan tuovan noin 300 miljoonan euron säästön kustannuksiin.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Oulun jättisairaalahankkeen ensimmäisen vaiheen rakentajat nyt valittu – Skanska ja Caverion mukaan”

  1. Allianssi on hyvää riskitöntä businessta rakentajalle. Ja sairaaloissa budjettia riittää tuhlattavaksi.

  2. Varsinkin yhdistettäessä se pj-rakentamiseen vailla työnjohtoa ja suunnitelmia.

Vastaa