Rakennusyhtiö Lehto antoi tulosvaroituksen tuntia ennen osavuosikatsausta – osake syöksyy

Yhtiön mukaan heikentyneisiin odotuksiin vaikuttavat peruskorjaushankkeissa syntyvät tappiot. Se aloittaa sopeuttamistoimia kahdella tehtaallaan.

Yhtiön mukaan heikentyneisiin odotuksiin vaikuttavat peruskorjaushankkeissa syntyvät tappiot. Se aloittaa sopeuttamistoimia kahdella tehtaallaan.

Lehto antoi torstaina tulosvaroituksen, jossa se korjaa arviotaan tämän vuoden liikevoitosta. Tulosvaroitus tuli vain tuntia ennen osavuosikatsausta.

Ilmoitus syöksi Lehdon osakkeen rajuun laskuun Helsingin pörssissä. Osake oli aamupäivällä laskenut 24 prosenttia 3,08 euroon käytyään alimmillaan 2,95 eurossa.

Yhtiön mukaan tulosvaroituksen taustalla ovat edelleen syntyvät tappiot peruskorjaushankkeista, Ruotsin liiketoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet ennakoitua suuremmat kulut ja ensimmäisestä päiväkotiprojektista aiheutunut tappio, sekä hoivakoti- ja toimitilahankkeiden katteiden heikentyminen ja viiveet uusien hankkeiden käynnistymisessä.

Yhtiö arvioi nyt, että sen liikevoitto on kaksi–kuusi prosenttia liikevaihdosta, kun aikaisemmin arvio oli viisi–seitsemän prosenttia liikevaihdosta.

Viime vuonna yhtiön liikevoitto oli 5,2 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 721,5 miljoonaa euroa.

Yhtiö julkaisi osavuosikatsauksensa tunti tulosvaroituksen jälkeen.

Yhtiö kertoi että alkuvuonna sen liiketappio oli 9,3 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana aikana yhtiön liikevoitto oli 2,3 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kuitenkin kasvoi alkuvuonna 14,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 117,8 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi voimakkaasti asuntojen rakentamisessa ja laski merkittävästi toimitiloissa.

Korjausrakentamisesta yhä murheita

”Vuoden ensimmäisen neljänneksen tappio oli huomattavasti odotuksiamme suurempi. Toimialalle on tyypillistä, että tuloskehitys painottuu voimakkaasti loppuvuoteen, mutta nyt jäimme ensimmäisen kvartaalin tuloksessa arvioitamme alemmalle tasolle. Keskeisimpänä syynä on edellisvuonna ilmenneet ongelmat korjausrakentamisen hankkeiden toteutuksessa, joista syntyy edelleen tappiota”, toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoi tiedotteessa.

Yhtiö kertoi myös aloittavansa ”sopeuttamistoimia” tilanteen vakauttamiseksi.

”Olemme arvioineet liiketoiminnan kaupallista kehittymistä ja todenneet tehtaidemme kapasiteetin olevan liian suuren tämän hetkiseen tarpeeseen nähden.”

”Aloitamme Hartolan ja Oulaisten tehtailla sopeuttamistoimet, joiden tavoitteena on saattaa kapasiteetti tasapainoon lyhyen tähtäimen kysynnän kanssa. Tämän lisäksi teemme koko konsernissa muita tehostamistoimia projektien kannattavuuden parantamiseksi ja kiinteiden kulujen alentamiseksi.”

Tulosvaroituksessa yhtiö ilmoitti, että ”keskeisimpiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen liittyviä riskejä ovat asuntojen kysynnän heikentyminen, hoiva- ja kouluhankkeiden käynnistymisen lykkääntyminen sekä viiveet neuvotteluvaiheessa olevien toimitilahankkeiden käynnistymisessä.”

Juttua ja otsikkoa täydennetty 9.5. klo 11.18.

Tätä artikkelia on kommentoitu 22 kertaa

22 vastausta artikkeliin “Rakennusyhtiö Lehto antoi tulosvaroituksen tuntia ennen osavuosikatsausta – osake syöksyy”

 1. Kyllä kun seuraa Kuopion Pankkitalonkin rakentamista niin ei voi kuin ihmetellä miten perse kestää. Paljonkohan menee pitkäksi kun eiu näytä mistään päin tulevan valmista. Huh Huh.

 2. On se merkillistä… Lehdon liikevaihto vuonna 2018 oli 721,5 miljoonaa ja liikevoitto 5,2% eli sehän tekee 37,5 miljoonaa. Kun katsotaan sitten Kojamon lukuja vuodelta 2018 on liikevaihto 358,8 miljoonaa ja liikevoitto 324,2 miljoonaa (sentään liikevoitto pienempi kuin liikevaihto), rahoituskulujen ja verojenkin jälkeen jää vielä voittoa 221,8 miljoonaa. On kyllä ihan ”Amerikan hommaa” tuo kovan rahan vuokra-asuntojen vuokraus. Ei ihme, että pääkaupunkiseudulla on vuokrat niin korkeita.

  1. Kannattaa vielä lukaista Kojamon tilinpäätöslukuja uudestaan. Käyvän arvon muutos selittää ainakin sillä toisella isolla melkein puolet nettotuotosta. Erittäin pääomasidonnainen toimiala porskuttaa korkeasuhdanteessa silti reilusti alle 10 %:n. Aika monella muulla toimialalla tätä pidetään heikkona.

   1. Käyvän arvon muutos 127,5 miljoonaa selittää kyllä osaltaan tulosta, mutta ei puoltakaan tuloksesta. Ilman käyvän arvon muutostakin tulos eli nettovuokratuotto oli 234 miljoonaa.
    Se onkin oma kysymyksensä miksi käyvän arvon muutos kirjataan tuloina. Kaikki yhtiöthän eivät tee näin vaan päin vastoin tekevät poistoja. Se pienentää tulosta ja samalla pienentää veroja. Kojamo maksaa kovat verot ja kovat osingot, mutta kauanko se pystyy siihen? Kun kiinteistöjen arvot laman seurauksena laskevat, laskeeko tuloskin rajusti..jopa tappiolle.

    1. verot maksetaan perinteisen FAS tuloslaskelman perusteella ei IFRS:n

  1. Riski kelle? Niille apinoille, jotka tekee vuodesta toiseen samalla kaavalla samaa bulkkia edes yrittämättä kehittyä.

 3. Saa nähdä, nouseeko tulos, kun ovat saaneet putsattua lähteneiden/erotettujen kurat pois projektikannasta.

 4. No muutman lehdon työmaan ole täällä pääkaupuni seudulla nähnyt. Eli en ihmettele jos alkaa nyttää pitkää miinusta.

 5. Aika tyypillinen tilanne, kun organisaatio kasvaa rajusti ja toimintaympäristö muuttuu, eli perinteisestä urakoinnista siirrytään omaperustaiseen urakointiin. Lisäksi vielä kaksi muuta isompaa muutosta tuohon samaan muutoksen vyöryyn, korjausrakentamisen haasteet yhdistettynä asuntokauppalain vaatimuksiin sekä toiminnan siirtäminen maakunnista kalliin neliöhinnan markkinoille, jossa osakkeenostajat odottavat todella vastinetta euroilleen. Muualla on ehkä riittänyt kunhan on tehty vähän sinne päin. Jos neliöhinta on +3500€, se ei varmasti riitä.
  Siinäpä sitä on ollutkin opettelemista…. oppirahat on jokaisen maksettava, se on selvä.

  1. Tämä on täysin totta. Varsinkin Omaperusteisessa asuntotuotannossa onkin tullut ihmetystä monen maakunnan rak. liikkeelle, kun valmis tuote ei kelpaakaan etelässä esim. Pohjanmaalla kelpaavalla viimeistelyn tasolla: lattialistojen ja muovimaton välillä puolen sentin rakoja, lattiat tehty suoraan onteloiden päälle paikkatasoitetuille pinnoille, eteiset täynnä tarkastusluukkuja (paras tähän mennessä 7kpl), maalauksen tasosta puhumattakaan.

 6. KVR-skeida ja TYÖNTÖohjaus, ei näillä jätkillä paljoa mitään korvien välissä ole.

  1. Taitaa olla niin, että sulla ei ole mitään korvien välissä. Mee kotios huuteleen telkkarille Karjala-lippis päässä ja itke yöllä, kun joku yrittää menestyä tässä maailmassa ja se joku ei ole sinä.

 7. Kun katsoo tämän keskustelun tasoa, on helppoa ymmärtää miksi rakennusala ei ole juuri kehittynyt 70-luvulta. Automaatio loistaa poissa olollaan ja katteet ovat lähinnä naurettavia.

 8. Tässä on esillä Lehto ja varmasti oikeutetusti. Markkinoilta löytyy monia muitakin lähinnä keskisuuria toimijoita joiden tekeminen on täysin luokattomalla tasolla. Nämä puuhailijat ja alan mustaajat pitäisi saada ohjattua toimimaan ainoastaan julkisissa hankinnoissa. Pitäköön kunnat ja valtio hyvänään.

 9. Olin tuossa lehon tekemässä asunnossa yötä.Katto oli halkeillut yksiössä kolmessa kohtaa, maalaukset oli tehty miten sattuu ja materiaali oli halvimpia mitä löytyy.ei vakuuttanut.

 10. Mielenkiintoista, että tällaisten toimijoiden oleminen alalla ja markkinassa on mahdollista. Onko vika Lehdossa vai jossain muualla.

 11. Jos kuka haluaa rypeä keskityskeiriolosuhteissa maailman tyhmimpien musikoiden kanssa.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat