Kokeile kuukausi maksutta

Jarmo Leppiniemi arvioi pörssin tulokkaat Lehdon ja Constin – hyvältä näyttää

Sekä Lehdon että Constin tulevaisuus näyttää valoisalta. Uudistalonrakentamisessa menee lujaa ja korjausrakentaminen kasvaa tasaisesti.

Hyvältä tuntui listautumispäätöskin, kertoo Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehto listautumisen seurauksista: ”Yhtiö sai omia pääomia kasvun rahoittamiseksi, tunnettuus ja uskottavuus eri sidosryhmien keskuudessa parani ja yhtiön hallintokäytäntöihin tuli paljon uusia vaatimuksia. Koen, että meillä on nyt paljon aikaisempaa paremmat mahdollisuudet jatkaa liiketoiminnan kehittämistä.”

Lehdolla on ollut käyttöä uudelle pääomalle. Ouluun on noussut oma elementti- ja modulitehdas sekä pääkaupunkiseudulta on hankittu korjausrakentajan Rakennus oy Warecon osakekanta.

Pörssilistautuminen auttaa tarvittaessa kasvun tiellä, kun omia osakkeita voi käyttää maksuvälineinä ja niiden vastaanottaja voi päättää, kauanko niitä omistaa – tietysti kauppasopimuksessa mahdollisesti määrätyin rajoituksin.

Lehto ja erityisesti Consti kertovat ammattitaitoisten henkilöiden rekrytoinnin vaikeudesta. Pörssiyhtiö saattaa myös olla työntekijän näkökulmasta turvallisempi työnantaja. Ainakin se voi tarjota mahdollisuutta tulla töihin omaan yhtiöön.

Constin omistajina paljon omaa väkeä

Constin listautumiseen liittyi ylimerkitty henkilöstöanti. Omistajakunnassa on 120 constilaista, nämä omistavat yhteensä viidenneksen yhtiöstä. Ulkopuoliselle sijoittajalle tämän osuuden kehittyminen on tärkeä tieto: hän näkee, mitä tekee lähipiiri, joka näkee ulkopuolisia enemmän.

Suurimpien johtoon kuuluvien omistajien omistuksen seuraaminen käy melko helposti sijoittajalta itseltäänkin, koko constilaispotin seurantaan tarvitaan yhtiön myötävaikutusta ja avointa tiedottamista. Toivottavasti Consti pitää kaikki omistajansa, ja samalla muutkin sijoittajat, ajan tasalla.

Sijoittajan kannalta hyvät pörssitaipaleet

Miten Lehdon ja Constin pörssitaipaleet ovat sujuneet sijoittajan kannalta?

Kummankin pörssikurssit ovat nousseet. Tämä kuulostaa jatkoakin varmistelevalta: moni yhtiö on vaivuttanut itsensä unohduksiin liian ahneesti hinnoitellun listautumisannin tai osakemyynnin seurauksena.

Kasvu ja kannattavuuskin näyttävät olevan hyvällä (Lehto) tai vähintään kohtalaisella (Consti) tasolla. Tosin pörssin korkea arvostustaso saattoi yllättääkin listautujat.

Lehto kertoo tavoittelevansa 10–20 prosentin vuosittaista liikevaihdon kasvua. Liikevoittoa se tavoittelee 10 prosenttia liikevaihdosta. Omavaraisuuden yritys haluaa olevan vähintään 35 prosenttia liikevaihdosta.

Vuoden 2016 toteuma ylitti tavoitteet: liikevaihto kasvoi 31 prosenttia, liikevoitto oli 11 prosenttia. Sijoitetun pääoman tuotto oli 45 prosenttia, halpa velkaraha voi vivuta oman pääoman tuoton todella hyväksi tällä tuoton tasolla.

Saavutetuilla kannattavuuden ja omavaraisuuden tasoilla ostettu kasvu on haluttaessa hyvin mahdollista, tosin elämänkokemus kertoo, että yli-innokkuus on nopea tie hyvien lukujen romuttumiseen. Huono yritysosto ja epäonnistunut haltuunotto kuuluu tehokkaimpiin tapoihin menettää saavutettua varallisuutta.

Constin liikevaihdon pitkä 20 prosentin vuosikasvu taittui: kasvua tuli vain kaksi prosenttia. Liikevoittoa yritys sai neljä prosenttia liikevaihdosta (edellisvuonna kaksi prosenttia). Kasvun hidastumista se selittää hankkeiden pienuudella ja osaavien tekijöiden vaikealla saatavuudella.

Sekä Lehdon että Constin tulevaisuus on valoisa. Olosuhteet uudisrakentamiselle tuskin voisivat olla paremmat: tämä on ennen muuta Lehdon aikaa.

Rakentamisen suhdanteista riippumatta korjausvelkaa kertyy ja on kertynyt. 1960- ja 1970-lukujen rakennukset tarvitsevat putki- ja muita peruskorjauksia: se takaa leipää Constille.

Kun rakentamisbuumi hiipuu, myös työvoiman saatavuus on korjausrakentajalle helpompaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Jarmo Leppiniemi arvioi pörssin tulokkaat Lehdon ja Constin – hyvältä näyttää”

  1. Nostetaan tämä artikkeli kommentoitujen listalle muistin virkistämiseksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat