Kokeile kuukausi maksutta

Inoroom voi valmistaa parikymmentä koronatehohoitohuonetta kahdessa kuukaudessa

Halton, Merivaara ja Hermetel lähtivät viisi vuotta sitten kehittämään esivalmistettua leikkaussalia. Siitä kehitetään nyt kevennettyä versiota koronapotilaiden tehohoitohuoneeksi, jonka voi pystyttää nopeasti vaikka messukeskukseen.

Kuva on Kotkaan toimitetuista Inoroomin ’avaimet käteen’ -leikkaussalista, josta Inoroom nyt modifioi vaikkapa messuhalleihin sopivia koronatehohoitohuoneita. Kuva: Veli Koskinen.

Sairaalarakennushankkeiden toistuva vaativa piirre on sairaalatekniikan yhteensovittaminen muuhun talotekniikkaan. Lähes kaikissa hankkeissa on koitunut ongelmia siitä, että harva oman alansa hallitseva talotekniikan ammattilainen on perehtynyt sairaalatekniikan yksityiskohtiin.

Tämän ongelman tiedosti tai ainakin toi esiin ensimmäisenä puhdastilaelementtejä Orimattilassa valmistavan Hermetel Oy:n perustajiin kuuluva elementtituotejohtaja Juha Ritala.

Mukaan perustettavaan Inoroom -start up’iin lähtivät myös Halton ilmanvaihtoteknologian ja Merivaara leikkauspöytien ja leikkaussalien ohjausjärjestelmien johtavana valmistavana yrityksenä. Kaikilla kolmella yrityksellä on kotimaista tuotantoa. Lisäksi mukaan kutsuttiin Granlund kokonaisuuden hallitsevana suunnittelu- ja asiantuntijayrityksenä.

Inoroomin kehittämä leikkaussalikonsepti sai vuonna 2017 RIL:n innovaatiopalkinnon. Hiljattain tulivat asennetuiksi Carea Sairaalat Oy:n Kotkan keskussairaalaan tilaamat 14 leikkaussalia. Nyt, tuotteen läpilyönnin kynnyksellä, vastaavalle innovoinnille tuli äkillistä tarvetta, kun Suomi ja koko maailma aprikoi paniikkitunnelmissa, riittävätkö tehohoitopaikat ja kenelle.

Tehohoitohuoneet poikkeavat leikkaussalihuoneista esimerkiksi siinä, että samaan tautiin sairastuneita potilaita saa olla useita yhden asemesta. Kuvat: Veli Koskinen.

Koronan pahiten koettelemissa maissa Italiassa ja Espanjassa on jo turvauduttu käyttötarkoitukseltaan ihan muuhun kuin hoitotyöhön suunniteltuihin tiloihin, jotta eksponentiaalisesti kasvaneet potilasmäärät voidaan ottaa vastaan. Jotta messu- ja urheiluhalleissa voi järjestää asiallista hoitoa, vähimmäisvaatimus on, että ilman tulisi olla puhdasta. Tämän vaatimuksen toteutuminen vaatii sitä, että halleihin voi rakentaa puhdastilahuoneita, joiden rakenteet ovat tiiviitä ja joiden pinnat on helppo pitää puhtaina.

Kevennetty versio leikkaussalista

Täysin varustetun, esitestatun Inoroom-leikkaussalin rakentaminen vie aikaa noin kuukauden. Inoroomin kehitys- ja myyntijohtaja, myös Haltonilla edelleen työskentelevän Mikael Sokolnickin mukaan kevennettyjä, koronapotilaiden hoitoon soveltuvia tehohoitohuoneita voi valmistaa parissa kuukaudessa muutamia kymmeniä.

”Jos tautihuippu ei ole kesäkuun alussa vielä ohi ja hoitopaikkojen riittävyydestä ei ole varmuutta, voisimme ehkä auttaa yhteiskuntaa tällä omalla panoksellamme”, Sokolnicki pohtii.

Vaikka tehohoitohuone on ideansa mukaisesti kevennetty versio Inoroomin kehittämästä leikkaussalista, puhtausvaatimus on sama. Sen perusedellytys on ehdottoman tiivis rakenne, joka on saavutettavissa teräskuorista ja polyuretaanilevystä niiden välissä muodostuvilla puhdastilaelementeillä.

”Myös ovien on tietenkin oltava tiiviit. Puhdastilarakenteiden näkökulmasta tämä ei ole uutta, kokemusta on kertynyt jo 1980-luvulta alkaen”, Juha Ritala sanoo.

Kun normaali elementin paksuus leikkaussalihuoneessa on 100 millimetriä, tehohoitohuoneessa Ritalan mukaan riittäisi noin kolmanneksen pienempi seinäpaksuus. Olennaisin ero tehohoitohuoneen kokoamisessa leikkaussaliin verrattuna kuitenkin on, että tarvittavan tekniikan määrä on huomattavasti pienempi ja että se tästä syystä voitaisiin asentaa puhdastilaelementtien sisäpintoihin. Tämä nopeuttaa Ritalan mukaan tehohoitohuoneiden valmistusprosessia kuukaudesta noin viikkoon.

Muutama sairaala on Sokolnickin mukaan jo tietoinen tästä uudesta mahdollisuudesta.

”Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, tarvitaanko näitä pian vaiko myöhemmin. Uskomme tällaiselle ratkaisulle löytyvän kansainvälistäkin kysyntää”, Sokolnicki sanoo.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Inoroom voi valmistaa parikymmentä koronatehohoitohuonetta kahdessa kuukaudessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat