Lupamäärä laski, mutta aloitukset kasvoivat reippaasti alkuvuonna – korona ei näkynyt vielä huhtikuun aloituksissa

Lupamäärien laskutrendistä huolimatta alkuvuosi oli rakentamisessa vahvan nousun aikaa. Asuntoaloitusten vuosisumma oli maaliskuussa peräti 42 096 kappaletta. Huhtikuukin näytti koronasta huolimatta vielä hyvältä.

Korona ei näkynyt vielä huhtikuussa aloitusmäärissä. Tosin tilastoa vinouttaa yksi alkanut iso teollisuuskohde.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 23,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 29,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloitukset kasvoivat 31,9 prosenttia. Rakennustuotannon volyymi väheni 1,2 prosenttia.

Alkuvuonna aloitustahti oli kova.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 6,9 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 23,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 21,1 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä 25,0 prosenttia. Eniten väheni julkiseen palvelurakentamiseen myönnetty kuutiomäärä, 49,9 prosenttia. Ainoastaan liike- ja toimistorakentamisen kuutiomäärä oli suurempi kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni

Rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen tammi-maaliskuun aikana 2,0 miljoonaa kuutiometriä, vastaava määrä vuotta aiemmin oli 2,6 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni ensimmäisellä neljänneksellä 35,2 prosenttia. Pientalojen kuutiomäärä puolestaan kasvoi 3,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin ensimmäisellä neljänneksellä kaikkiaan 6 605 asunnolle, määrä väheni 24,2 prosenttia vuodentakaisesta. Edellisen vuoden vastaavan ajankohdan määrä oli 8 709 asuntoa. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä aloitettiin kaikkiaan 9 887 asunnon rakentaminen, kasvua oli 42,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Helsingin seutukunnan rakennuslupamäärä oli alkuvuonna hyvällä tasolla.

Rakennustuotannon volyymi väheni edelleen

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni tammi-maaliskuun aikana 1,2 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 6,9 prosenttia, sen sijaan muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 3,8 prosenttia.

Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 29,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 31,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Huhtikuun ennakolliset tiedot

Vallitsevan poikkeuksellisen tilanteen takia Tilastokeskus julkaisee aloitettujen rakennushankkeiden ennakollisia tietoja ja vastaavaa aikasarjaa vuodesta 2018.

Koronan vaikutus ei ole vielä nähtävissä rakennushankkeiden aloituksissa koko maan tasolla. Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden tilavuuden liukuva vuosisumma kasvoi huhtikuussa 2,0 prosenttia maaliskuusta ja kasvua vuoden takaiseen oli 4,1 prosenttia. Vahvoja lukuja selittää osaksi yksittäinen suuri teollisuusrakennus, jonka rakentaminen aloitettiin huhtikuussa.

Lisätietoa: Rakennusteollisuus RT julkaisee torstaina 28.5.2020 suhdanne-ennusteensa ja toukokuun asuntotuotantokyselynsä.  Koronan vuoksi ennusteen tekoa on lykätty ja edellinen, tammikuun kysely, jossa asuntoaloitusaikeet olivat hyvin korkeat, jätettiin julkaisematta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lupamäärä laski, mutta aloitukset kasvoivat reippaasti alkuvuonna – korona ei näkynyt vielä huhtikuun aloituksissa”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat