YIT: Asuntojen kysyntä alkoi elpyä kesää kohti

YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskankaan mukaan asuntojen kysynnän palautuminen huhtikuun jälkeen on ollut rohkaisevaa. Myös asuntosijoittajat ovat olleet aktiivisia.

YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas. Kuva: Juha Salminen

Kevään koronaepidemia näkyy YIT:n huhti-kesäkuun tuloksessa, mutta ei ehkä niin paljon kuin olisi voinut kuvitella.  Yhtiö tiedottaa, että sen liiketoiminta eteni toisella vuosineljänneksellä ”ilman suurempia häiriöitä”.

YIT:n tilauskanta kasvoi vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä ja oli 4 074 miljoonaa euroa. Tilauskanta laski vertailukaudesta. Suurin syy on se, että vuoden 2019 toiselle neljännekselle osui yli 300 miljoonaa euroa Triplaa.

Kuluvan vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä YIT kertoi jäädyttäneensä asuntojen aloituspäätökset maaliskuun puolivälistä alkaen. Yhtiö halusi nähdä, minkälaisia vaikutuksia koronaepidemialla on asuntojen kysyntään.

Asuntojen kysyntä laskikin maaliskuun lopussa, ja huhtikuussa kuluttajamyynti Asuminen Suomi ja CEE -segmentissä notkahti selvästi.

Nyt YIT kertoo, että asuntojen myynti alkoi elpyä toisen neljänneksen loppua kohden. Lopulta YIT:n asuntoaloitusten määrä pysyi huhti-kesäkuussa hyvällä tasolla. Yhtiö sai kauden aikana myytyä merkittäviä kohteita sijoittajille.

YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskankaan mukaan asuntojen kysynnän palautuminen huhtikuun jälkeen on ollut rohkaisevaa ja myös asuntosijoittajat ovat olleet aktiivisia.

”Vahva taloudellinen asemamme, edistykselliset digitaaliset myyntikanavat ja hyvä maineemme asiakkaiden keskuudessa ovat tukeneet asuntomyyntiä ja nopeaa elpymistä kaikissa maissa”, Kauniskangas toteaa tiedotteessa.

Toimitilat-segmentissä selviteltävää

YIT:n koko liikevaihto laski toisella neljänneksellä 8 prosenttia vuoden takaisesta. Oikaistu liikevoitto laski 5 miljoonaan euroon. YIT:n mukaan siihen vaikuttivat 17 miljoonan euron taloudelliset loppuselvitykset Toimitilat-segmentissä.

Toimitilat-segmentin alkuvuoden heikkoon tulokseen on vaikuttanut kolmen haastavan hankkeen valmistuminen ja niiden taloudellisten loppuselvitysten eteneminen.

Myllypuron kampuksen taloudelliset loppuselvitykset valmistuivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja Hertsin kauppakeskuksen toisella neljänneksellä. Triplan osalta noin 1 800 aliurakka-sopimusta oli kesäkuun loppuun mennessä käsitelty loppuun, ja käynnissä on enää yksittäisiä kohteen talotekniikkaan liittyvien urakoiden loppuselvityksiä.

”Erimielisyyksien vuoksi loppuselvitysten valmistuminen voi kestää joitakin vuosineljänneksiä, ja niillä voi valmistuessaan olla vaikutuksia tulokseemme”, toimitusjohtaja toteaa.

Loppuvuosi näyttää jo paremmalta

Yhtiö varautuu mahdolliseen koronaepidemian toiseen altoon vahvistamalla operatiivista kassavirtaansa.

Epävarmoista näkymistä huolimatta Kauniskangas uskoo, että luotettava brändi ja vahva tilauskanta auttavat myös loppuvuonna ja ensi vuonna.

”Uskomme loppuvuoden tuloksen olevan oleellisesti alkuvuotta parempi ja olemme hyvissä asemissa ensi vuotta ajatellen”, Kauniskangas sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT: Asuntojen kysyntä alkoi elpyä kesää kohti”

Jätä kommentti