Helsinki suunnittelee Kontulaan niin isoa muutosta, ettei aluetta enää tuntisi entiseksi

Vanhan ostoskeskuksen purkaminen on kontulalaisten mielestä tervetullut asia, mutta täydennysrakentamisen luontovaikutukset mietityttävät.

Helsingin Eirassa lapsuutensa viettänyt Marjaana Lehtinen, 72, kertoo viihtyvänsä erinomaisesti Kontulassa, mutta laajat tiivistämissuunnitelmat ja niiden luontovaikutukset huolettavat häntä. Taustalla Keinulaudantien varteen kohoavia uusia kerrostaloja.­Kuva: Rio Gandara / HS

Itä-Helsingin Kontula, yksi Suomen tunnetuimmista lähiöistä, voi mullistua tulevaisuudessa täydennysrakentamisen tuloksena.

Samalla Kontula on esimerkki siitä, millaista täydennysrakentamista Helsingin uusi yleiskaava mahdollistaa ja millaisia asuinrakentamisen tavoitteita pääkaupungissa on.

Kontulalle on ensimmäisten alueiden joukossa luotu suunnitteluperiaatteet, jotka kertovat konkreettisesti tulevan lisärakentamisen ja uusien asukkaiden määristä.

Suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa tiistaina 22. syyskuuta. Jos suunnitelmat toteutuvat, Kontulassa voi vuonna 2050 olla kaksinkertainen määrä asuntoja ja asukkaita nykytilanteeseen verrattuna.

Kontula on nykyään noin 14 000 asukkaan kaupunginosa. Asukkaista liki 90 prosenttia asuu täydennysrakentamisen suunnittelualueella.

Tavoite on, että seuraavina vuosikymmeninä asukasmäärä kasvaisi suunnittelualueella jopa 25 000:een. Kerrosneliöitä voisi olla liike- ja toimitilarakentaminen mukaan luettuna 1 250 000, kun niitä on nyt noin 615 000.

”Paljon riippuu tulevaisuudessa siitä, miten taloyhtiöt lähtevät täydennysrakentamishankkeisiin mukaan”, sanoo Helsingin asemakaavoituksen itäisen alueyksikön päällikkö Anri Linden.

Tiivistämistä on tarkoitus tehdä esimerkiksi tulevan Raide-Jokeri 2:n varrella ja tonteilla, joissa on tällä hetkellä sekä yksityisten taloyhtiöiden että Hekan eli Helsingin kaupungin asunnot oy:n taloja.

Ilman taloyhtiöiden myöntymistä tiivistämissuunnitelmat jäävät kuitenkin Lindenin mukaan torsoksi.

”Kaupunki on tähän asti toiminut niin, ettei kaupungin vuokratonteillakaan sijaitsevia taloyhtiöitä pakoteta täydennysrakentamishankkeisiin. Neuvottelemme taloyhtiöiden kanssa ja tarjoamme omistustonteilla sijaitseville taloyhtiöille mahdollisuutta maksaa esimerkiksi tulevaa putkiremonttia tonttimaata myymällä.”

Vanha ostoskeskus puretaan?

Mediassa esillä ollut ostoskeskuksen uudistaminen on osa Kontulan suurta muutosta.

Vuonna 1967 avatun ja yhä Suomen suurimman kattamattoman ostoskeskuksen alueen uusimisesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti syyskuun alussa arkkitehtitoimisto Opus ehdotuksellaan, jonka nimi on Vaellus. Se toimii jatkosuunnittelun lähtökohtana.

Ostoskeskuksessa on nykyisellään noin 20 000 kerrosneliötä liiketilaa ja 7 000 kerrosneliötä kaupungin palvelutiloja, joihin lukeutuvat kirjasto, nuorisotila, uimahalli ja terveysasema. Asuntoja ei ole.

Opuksen suunnitelman pääosassa ovat asunnot. Niitä on 62 000 kerrosneliötä samalla kun liiketiloja ja kaupungin palvelutiloja on vähemmän kuin nykytilanteessa: liiketiloja alle 20 000 ja palvelutiloja 6 500 kerrosneliötä.

Ostoskeskuksen uusiminen käynnistyy aikaisintaan 2020-luvun puolivälissä.

Ideakilpailun voittaneen ehdotuksen ajatuksena on, että koko vanha ostoskeskus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin puurunkoisia uusia rakennuksia. Ideoita voidaan hyödyntää asemakaavoituksessa joko kokonaan tai osittain.

”Enemmän viheralueita”

Ostoskeskuksen uudistaminen sai voimakasta kannatusta, mutta yksikään haastateltu ei ollut tietoinen muun täydennysrakentamisen laajuudesta.

”Tärkein asia ostoskeskuksen uudistamisessa on, että kaljakuppiloita vähennetään”, sanoo Kontulan metroaseman vieressä seisova Raija, 74. Hän ei halua kertoa sukunimeään.

”Lisäksi huumeidenkäyttäjät pitäisi saada pois ja vartijat metroasemalle yötä päivää. Olen asunut Kontulassa 20 vuotta, ja viisi vuotta sitten tämä rupesi menemään tällaiseksi huumetouhuksi. Ei täällä uskalla edes liikkua illalla enää.”

Samaa mieltä on Riitta Auvinen, 71.

”Täällä ostarilla ei ole mitään muuta kuin kuppila, kuppila, kuppila. Ja juoppoja. Se raivostuttaa.”

Tiivistämistä Auvinen ei kannata.

”Täällä pitäisi olla enemmän viheralueita, ei vähemmän. Ihmiset viihtyisivät paremmin.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki suunnittelee Kontulaan niin isoa muutosta, ettei aluetta enää tuntisi entiseksi”

Jätä kommentti