Kokeile kuukausi maksutta

Kymmenen taloyhtiötä valittu Energiahaaste 2021 -kilpailun finaaliin

Kymmenen taloyhtiötä pääkaupunkiseudulta on valittu energiaa säästämään kannustavan kilpailun finaaliin.

Helsinkiläistaloyhtiön hanoihin on kierretty vettä säästävä osa. Kuva: Liisa Takala

Taloyhtiöille suunnatun energiansäästökilpailun tarkoituksena on löytää yhtiö, jossa kaukolämmön kulutusta onnistutaan vähentämään mittausjakson aikana eniten eli saamaan säästöjä ja vähentämään asumisen ilmastopäästöjä.

Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen osallistui kymmeniä taloyhtiöitä kilpailualueelta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Kilpailun kymmenen eniten energiankulutustaan joulu-helmikuussa pudottanutta taloyhtiötä kulutti keskimäärin 7,56 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa verrattuna samaan ajankohtaan viitenä edellisenä vuotena. Kaikkien kisaan osallistujien kulutuksen säästöjen keskiarvo oli 4,83 prosenttia.

Kymmenen parhaan joukossa olleissa taloyhtiöissä lämpöenergiaa vähennettiin useilla eri keinoilla, kuten esimerkiksi modernisoimalla ja kalibroimalla uudelleen lämmitysjärjestelmiä, vaihtamalla termostaatteja ja tasapainottamalla patteriverkostoja sekä tarkastamalla veden virtauksen paine ja kuuman veden lämpötila.

Joissain taloyhtiöissä myös asuntojen lämpötilaa laskettiin lähemmäs suositeltuja arvoja. Lisäksi hyödynnettiin älykästä lämmityksen ohjausta.

”Halusimme tällä haasteella nimenomaan herätellä huomaamaan, mitä aivan tavallinen taloyhtiö voi tehdä energiankulutuksensa eteen”, kilpailun järjestäneen Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta kertoo.

Lietsalmi muistuttaa, että taloyhtiöiden käyttämä energia ei ole pieni asia päästöjen kannalta. Energia-asiantuntija havainnollistaa asiaa laskemalla.

”Vuonna 2019 kaukolämmön hankinnasta yli puolet meni asuintalojen käyttöön. Sääkorjaus laskelmissa huomioiden asuintalojen osuus kaukolämmöstä oli noin 21 580 GWh. Tästä voidaan laskea Energiateollisuuden päästökertoimella asuinrakennusten kaukolämmityksen päästöiksi noin 2,9 miljardia kiloa CO2-päästöjä.”

Jos asuinrakennusten kaukolämmityksen päästöt jaetaan lämmitettyjen asuinrakennusten määrällä, lämmitettyjen asuntojen määrällä ja niissä asuvien henkilöiden määrällä, se tarkoittaa seuraavaa: jokaisen asuinrakennuksen lämmittäminen kaukolämmöllä tuottaa yli 25 000 kg CO2-päästöjä, jokaisen asunnon lämmittäminen lähes 2 000 kg CO2-päästöjä ja jokaista asukasta kohden päästöjä tulee yli 1 000 kg CO2 vuodessa.

”Tuosta on sitten helppo laskea energiahaasteen kärkikymmenikön energiasäästön vaikutus. Jos kaikki kaukolämmitetyt asuinrakennukset tekisivät saman, CO2-päästöjä vähenisi yli 220 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä tarkoittaisi myös jokaisen asukkaan kohdalla, että CO2-päästöjä vähenisi vuosittain suunnilleen keskivertosuomalaisen painon verran, eli melkein 80 kiloa.”

Lietsalmen mukaan yksi henkilöauto tuottaa keskimäärin saman verran päästöjä kuin yhden kaukolämmitetyn asunnon lämmittäminen vuodessa tuottaa eli noin 2 000 kiloa.

”Edellistä laskukaavaa käyttäen Energiahaasteen kärjen kymmenen taloyhtiöiden energiansäästömäärillä se tarkoittaisi samaa kuin että polttomoottorihenkilöautoja ”otettaisiin pois liikenteestä” noin 105 000 kpl. Tämä vastaisi ajomatkana melkein 1,5 miljardin kilometrin ajomatkaa, mikä vastaa matkaa yli 36 000 kertaa maapallon ympäri. Ja tämä kaikki vain sillä, että lämmittäisimme talojamme fiksummin”, Lietsalmi sanoo.

Energiahaasteen finalistit ovat As Oy Eskolantie 16, Helsinki, As Oy Harmopolku 1, Vantaa, As Oy Koskelan Veljestupa, Helsinki, As Oy Mannerheimintie 43a, Helsinki, As Oy Matinkoivu, Espoo, As Oy Mäkitorpantie 13-15, Helsinki, As Oy Oskelantie 5, Helsinki, As Oy Poutuntie 4 ja 10, Helsinki, As Oy Raitinlinna, Espoo,
As Oy Tukkisillantie 20, Helsinki.

Palkintoraati valitsee huhtikuussa finalistien joukosta kilpailun voittajan. Raadin muodostavat Mikko Lietsalmi, Vantaan Isännöitsijäyhdistys ry:n varapuheenjohtaja Kaija Niemi, Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n puheenjohtaja Aleksi Puisto, Suomen Isännöintiliitto ry:n asiakkuusjohtaja Aki Salo ja Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kymmenen taloyhtiötä valittu Energiahaaste 2021 -kilpailun finaaliin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat