Kokeile kuukausi maksutta

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä pieneni syys-marraskuussa – siirtymä kerrostaloista pientaloihin jatkui

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä oli syys-marraskuussa pienempi kuin vuotta aiemmin.

Kuvituskuva. Siirtymä kerrostaloista pientaloihin jatkuu.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2021 syys-marraskuun aikana yhteensä 9,3 miljoonaa kuutiometriä, 11,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnettiin 3,1 miljoonaa kuutiometriä, 14,1 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 10,2 prosenttia.

Kerrostalohankkeiden kuutiomäärä väheni edelleen vuodentakaisesta. Asuinrakennushankkeille syys-marraskuussa myönnetty kuutiomäärä jakautui kerrostalohankkeiden 1,7 miljoonaan kuutiometrin ja pientalohankkeiden 1,4 miljoonan kuutiometrin kesken. Kerrostalohankkeille myönnetty kuutiomäärä väheni ajanjaksolla 24,9 prosenttia vuodentakaisesta. Pientalohankkeille myönnetty kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla hieman, 2,2 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin syys-marraskuun aikana kaikkiaan 10 056 asunnolle. Määrä oli 18,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 13 591 asunnon rakentaminen, kasvua vuodentakaisesta oli 5,7 prosenttia. Asuntoja valmistui 2,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, 10 095 kappaletta.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi syys-marraskuun aikana 6,2 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi 16,7 prosenttia. Samaan aikaan uudisrakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan 11,5 miljoonan kuutiometrin edestä, vuotta aiemmin hankkeita oli 11,6 miljoonaa kuutiometriä. Asuinrakentamisen aloituksia oli 8,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien. Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma väheni marraskuusta joulukuuhun 1,1 prosenttia. Tilavuuden liukuva vuosisumma pysyi edelleen 7,1 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Luvut eivät ole vertailukelpoisia julkaisuissa esitettyjen estimoitujen aloitusten kanssa. Ennakolliset tiedot pohjautuvat rekisteröityihin aloituksiin ja niiden arvot eivät täydenny ensimmäisestä julkaisusta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä pieneni syys-marraskuussa – siirtymä kerrostaloista pientaloihin jatkui”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat