Kokeile kuukausi maksutta

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä pieneni elo–lokakuussa – asuinrakentamisen luvissa siirtymää kerrostaloista pientaloihin

Rakennuslupia myönnettiin Tilastokeskuksen mukaan elo–lokakuun 2021 aikana yhteensä 9,1 miljoonaa kuutiometriä. Se oli 8,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuvituskuva. Kuva: Merja Mannila

Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni elo–lokakuun 2021 aikana 6,0 prosenttia.

Asuinrakentamiseen myönnettiin elo–lokakuussa 2021 rakennuslupia 3,0 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 13,8 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Asuinrakennushankkeille myönnetty kuutiomäärä jakautui kerrostalohankkeiden 1,6 miljoonaan kuutiometrin ja pientalohankkeiden 1,3 miljoonan kuutiometrin kesken. Kerrostalohankkeille myönnetty kuutiomäärä väheni 28,3 prosenttia vuoden takaisesta, kun taas pientaloille myönnetty kuutiomäärä kasvoi 12,0 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin elo–lokakuun 2021 aikana kaikkiaan 9602 asunnolle. Määrä oli 19,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asunnoista noin 680 on määrä rakentaa 10-kerroksisiin tai sitä korkeampiin rakennuksiin.

Elo–lokakuun 2021 aikana aloitettiin kaikkiaan 13252 asunnon rakentaminen. Kasvua vuoden takaisesta oli 4,6 prosenttia. Valmistuneita asuntoja oli 11457 kappaletta, mikä oli 0,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi elo–lokakuun 2021 aikana 5,2 prosenttia vuoden takaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi 13,8 prosenttia, mutta muun kuin asuinrakentamisen volyymi väheni 0,7 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan 11,7 miljoonan kuutiometrin edestä. Asuinrakentamisen aloituksia oli 4,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 8,0 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Marraskuun ennakolliset tiedot

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi lokakuusta marraskuuhun 2,8 prosenttia. Tilavuuden liukuva vuosisumma pysyi edelleen 10,1 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä pieneni elo–lokakuussa – asuinrakentamisen luvissa siirtymää kerrostaloista pientaloihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat