Asuntoaikeet tukevat rakennusalaa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Koronatilanne kääntyi syksyn tullen huonompaan suuntaan Suomessa. Tämä näkyy heti esimerkiksi yritysten ja kuluttajien luottamuskyselyissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton tällä viikolla julkistetussa kyselyssä rakennusalan luottamusindikaattori oli syyskuussa edelliskuukauden tasolla eli reippaasti pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

Tilastokeskuksen julkaisemien tietojen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori puolestaan jatkoi syyskuussa laskuaan kesän hieman toiveikkaampien kuukausien jälkeen. Varsinkin työttömyyden uhka painaa yhä useampaa suomalaista suurten yt-ilmoitusten jälkeen.

Kuten usein kuluttajakyselyissä, Suomen talouden tilanne arvioidaan huonommaksi kuin oman talouden tila. Huonot uutiset vaikuttavat mielialaan, vaikka itsellä työt jatkuvat ja oma talous pysyy vakaana. Syyskuussakin kuluttajat arvioivat oman rahatilanteensa erinomaiseksi ja Tilastokeskuksen mukaan asunnon ostosuunnitelmia oli enemmän kuin koskaan. Moni myös harkitsi kodin peruskorjaamista.

Koronakriisin aikana kodin merkitys on korostunut – viettäähän siellä moni nyt sekä työ- että vapaa-aikansa. Katseet ovat kääntyneet omiin nurkkiin: pitäisikö vaihtaa asunto paremmin itselle sopivaksi tai ainakin laittaa vanha uuteen uskoon. Monille etätyö on ollut hetki arvioida uudelleen ja uudesta näkökulmasta kodin toimivuutta. Rahaakin on ehkä paremmin käytössä kuin vielä hetki sitten, kun korona on leikannut muuta kulutusta.

Rakentajille kuluttajien kiinnostus asuntojen ostamiseen ja korjaamiseen on luonnollisesti hyvä uutinen. Vaikka rakennuslupien määrä on kääntynyt laskuun, mitään äkkijarrutusta ei ole näköpiirissä. Rakennusalalle korona tuo innovoinnin paikan: millaisilla asunnoilla kuluttajien tarpeisiin parhaiten vastataan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntoaikeet tukevat rakennusalaa”

  1. LOL. Rakennusalalla ei ole vastattu kuluttajan tarpeisiin ikinä. Tarkoitus on aina tehdä tuote minimi kustannuksilla ja myydä se maksimaalisella hinnalla. Eipä se ostajiakaan yleensä kiinnosta muu kun että saavat heti ja mahdollisimman halvalla, siksi kai ne taloyhtiölainat ovatkin olleet niin menestyviä.

Jätä kommentti