Elämme historiallisia aikoja – rakennusalalle tuli lakko yli 30 vuoden tauon jälkeen

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

 

Rakennusalalla on ajauduttu erittäin harvinaiseen tilanteeseen. Kyse on tietysti työehtosopimusneuvottelujen jämähtämisestä ja työtaistelutoimista. Edellisen kerran alalla on varsinaisesti lakkoiltu vuonna 1986 – siis yli kolme vuosikymmentä sitten.

Tilanne on poikkeuksellinen ja myös poikkeuksellisen kireä. Siitä kertovat koko ajan koventuvat äänenpainot molemmin puolin ja myös valtakunnansovittelijan puuttuminen tilanteeseen.

Miksi tällä kertaa tilanne on päässyt näin vaikeaksi? Syitä on useita. Kyseessä on ensinnäkin ensimmäinen liittokohtainen kierros pitkään aikaan, ja samalla keskusjärjestöjen roolit ovat supistuneet. Tähän mennessä sovituissa palkkaratkaisuissa niin sanottu yleinen linja on kuitenkin pysynyt ennakko-odotuksia huomattavasti maltillisempana ja yhtenäisempänä. Yksittäisten alojen on enää vaikea ottaa irtiottoja, vaikka keskusjärjestökontrollia ei varsinaisesti olekaan.

Rakennusalan työntekijäpuolella taas halua palkkairtiottoon on kovastikin, kun rakentaminen on ollut kovassa buumissa muutaman vuoden ajan. Työnantajien puolestaan on vaikea irtautua muiden alojen toteutuneesta linjasta, eikä yritysten tulos- ja kilpailutilannekaan ole keskimäärin helppo.

Kovien puheiden jälkeen perääntyminen on työmarkkinapolitiikassa aina vaikeaa. Rakennusalan neuvottelijoidenkin on todennäköisesti löydettävä pikaisesti uusia elementtejä neuvotteluihin, jotta kompromissiin päästään.

Yleensähän neuvotteluissa pelataan rahan lisäksi ainakin sopimuksen pituudella, niin sanotuilla tekstikysymyksillä ja vaikeissa tilanteissa erityisratkaisuilla. Esimerkiksi kunta-alalla päädyttiin aiemmin tänä vuonna palkankorotuksen lisäksi erillisen kertaerän maksamiseen.

Lopputuloksen lisäksi olennaista on, että prosessi ei jätä syviä rintamalinjoja osapuolten välille. Kovat puheenvuorot voi vielä laskea työmarkkinarutiiniksi, jonka tottuneet neuvottelijat osaavat asettaa oikeisiin mittasuhteisiin. Sopimuksen jälkeen on aika palata nopeasti hyvään yhteistyöhön.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Elämme historiallisia aikoja – rakennusalalle tuli lakko yli 30 vuoden tauon jälkeen”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi