Rakennustuoteteollisuuden lakko alkaa torstaina – iskee pahasti asuntotuotantoon

Rakennusteollisuus RT:n mukaan lakosta koituu selvää haittaa myös työmaille.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan lakosta koituu selvää haittaa myös työmaille.

Rakennusalan pitkään hiertäneissä työehtoneuvotteluissa ei keskiviikkona löytynyt sopua, joten ensimmäinen lakkopäivä rakennustuoteteollisuudessa on huomenna torstaina aamukuudesta alkaen.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan rakennusalan työriitaan ei ole mahdollista löytää ratkaisua ennen huomenna alkavaa työtaistelua. Osapuolet kuitenkin jatkavat myös neuvotteluja huomenna.

Rakennusliitto on ilmoittanut, että lakossa on seitsemän betoniteollisuuden yritystä: Betonimestarit, Betset, Parma, Rajaville, Parmarail, Rudus ja Ruskon Betoni sekä näiden yritysten ne tytäryhtiöt, jotka soveltavat rakennustuoteteollisuuden työehtosopimusta.

Lakko vaikuttaa laajemminkin talonrakentamiseen ja hidastaa esimerkiksi niiden asuinkohteiden valmistumista, jotka ovat runkovaiheessa.

Viime lauantaina Rakennusliiton hallitus ilmoitti, että liitolla on myös valmius laajentaa lakkoa.

Rakennusliiton ammattiosastot ovat lisäksi ilmoittaneet myös muista lyhyemmistä työnseisauksista, jotka kohdistuvat rakennustuoteteollisuuden lisäksi muillekin rakennusalan työehtosopimusaloille.

Seuraavat ilmoitetut lakkopäivät ovat 20., 23. ja 24. huhtikuuta sekä 3., 4., 7. ja 8. toukokuuta.

Riitaa rahasta

Erimielisyyttä osapuolilla on ollut lähinnä palkankorotuksista. Rakennusliiton mukaan työnantajat ovat tarjonneet vain ”EK:n määräämää palkankorotusta” eli niin sanottua yleistä linjaa. Se toisi kahden vuoden aikana noin 3,2 prosentin korotukset.

Työnantajien eli Rakennusteollisuuden mukaan työntekijöiden liitto ajaa ylisuuria eli yleiseen linjaan verrattuna kaksinkertaisia palkankorotuksia ja aiheuttaa lakolla suurta vahinkoa rakennusalalle ja taloudelle.

Rakennusteollisuuden mukaan Rakennusliiton vaatima 50 sentin yleiskorotus tunnilta kummallekin vuodelle tarkoittaisi 2,9 prosentin korotusta vuodessa, kun laskentaperusteena on koko rakentamisen perusansio eli 17,41 euroa tunnilta.

Rakennusteollisuuden ja Rakennusliiton kahdeksan eri alan kaksivuotiset sopimukset päättyivät helmikuun lopussa. Uusista on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien.

Rakennusliitto on vauhdittanut vaateitaan jo ylityökieltojen ja puolen päivän tietoiskujen eli käytännössä työnseisausten avulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennustuoteteollisuuden lakko alkaa torstaina – iskee pahasti asuntotuotantoon”

  1. Mihin mahtoi Ruduksen pumppuautolla olla tänään kova kiire Turussa klo 7.15? Niin kova, ettei nopeusrajoituskaan riittänyt.

  2. Nopeusrajoitusten pitäisi riittää kaikille. Pumppuautot eivät taida kuitenkaan olla Ruduksen vaan yrittäjien.

    Työhän ei ole lakossa vaan liiton työntekijät. Siksi betonia saatetaan kyllä pumpata Ruduksen väreissä olevalla pumpulla tänäänkin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat