Entä jos tämä onkin oikeasti uusi normaali?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Koronakriisi pitää otteessaan maailmaa viidettä kuukautta. Suomessa korona-arkea on eletty maaliskuun puolivälistä. Pari kuukautta koronaa tuntuu pitkältä ajalta. Hyvin pitkältä. Siksi malttamattomuus ja hinku kohti normaalia on ymmärrettävää. Ja siksi myös ennusteet kriisin pitkittymisestä ja jopa muutaman vuoden kestosta lisäävät tuskastumista.

Viime viikolla hallitus päätti purkaa rajoituksia vähitellen ja varovasti, mutta näyttää selvältä, että vielä pitkään uusi normaali on jotain muuta kuin elämä ennen koronavirusta. Paluuta vanhaan ei ole, joten on syytä varautua ja sopeutua tulevaan.

Rakentamiseen koronakriisi on vaikuttanut toistaiseksi melko vähän. Hankkeita on ollut paljon käynnissä, mutta uusia aloitetaan nyt hyvin harkitusti. Suomen suurin rakennusyhtiö, YIT, kertoi osavuosikatsauksensa yhteydessä jäädyttäneensä asuntojen aloituspäätökset kuukaudeksi maaliskuun puolivälistä alkaen saadakseen tuumaustauon koronavaikutusten arviointiin. Sen jälkeen aloituksia on jatkettu, mutta fokus on yhä tiukemmin kasvukeskusten parhailla paikoilla.

Koronakriisi näkyy rakentamisessa todennäköisesti viiveellä. Asuntokauppaan ja hintoihin on ennustettu roimaa laskua, kun kuluttajien talous on tiukoilla ja odotukset talouskehityksestä historiallisen alhaalla. Tämä voi tarkoittaa parinkin vuoden hiljaista aikaa. Kukaan ei sitä vielä tiedä.

Varmaa kuitenkin on, että yritysten kannattaa valmistautua uudenlaiseen kauteen. Se voi olla joillekin menestys ja joillekin jopa loppu. Jos ennustaa pitää, uudessa ajassa pärjäävät ne, jotka pystyvät ennakkoluulottomasti haastamaan vanhat toimintatavat, keksimään uutta, hyödyntämään digitaalisuutta ja avaamaan uudenlaisia yhteistyökuvioita. Ketterä ennättää sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Entä jos tämä onkin oikeasti uusi normaali?”

Jätä kommentti