Kokeile kuukausi maksutta

Grynderit eivät päästä asuntoja alennusmyyntiin

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Omistusasuntomarkkina on porskuttanut ikään kuin Suomen talousahdinko ei koskisi sitä lainkaan. Kuluneen talven aikana kuitenkin tapahtui pelätty muutos. Rakennusliikkeet leikkasivat kerrostaloaloitukset lähes puoleen pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Lue Rakennuslehden juttu markkinoista.

Asuntoaloitusten hyytymistä on osattu odottaa, mutta silti jarrutuksen voimakkuus ja ajankohta yllättivät. Syynä ei ole asuntokaupan romahdus, sillä kauppojen määrä on pysynyt sijoittajakysynnän vetämänä hyvällä tasolla.

Näyttää sille, että rakennusliikkeet halusivat leikata korkeiksi kivunneita riskejä kertaheitolla. Myymättömien valmiiden asuntojen varasto oli paisunut koko ajan, samoin rakenteilla olevien myymättömien asuntojen määrä. Tuotantonsa säätelyllä grynderit pyrkivät välttämään tilanteen, jossa ne joutuisivat myymään asuntoja kuluttajille isoilla alennuksilla. Tavallisten matti meikäläiset on turha odotella asuntojen alennuskarkeloita.

Sijoittajakaupassa alennukset ovat arkipäivää. Yksi syy asuntoaloitusten leikkaamiseen saattaakin olla se, että sijoittajat ovat innostuneet vaatimaan rakennusliikkeiltä kohtuuttoman isoja alennuksia. Rakentajat eivät uskalla käynnistää kohdetta, jonka asunnoista osa myytäisiin ale-hintaan sijoittajille ja loput asunnot pitäisi onnistua kauppaamaan kuluttajille.

Tuotannon jarrutuksen taustalla on myös se, että sijoittajat ovat ostaneet aikaisempaa enemmän valmiita tai valmistumassa olevia asuntoja.

Nyt suurimmat riskit on leikattu, sillä myynnissä olevien asuntojen määrä on palautunut normaalitasolle. Ennakkomarkkinoinnissa on paljon kohteita. Toivottavasti rakentajat nostavat jalan pois jarrulta, sillä muuten asuntorakentajia uhkaa suurtyöttömyys.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Grynderit eivät päästä asuntoja alennusmyyntiin”

  1. Sijoittajat osaa laskea.
    Ruutukaavassa kaavamääräykset nostavat rakennuskustannukset yli vuokralaisten maksukyvyn ja syrjemmällä on riski tyhjäkäytöstä.

  2. Asuntokupla on asuntorakentamisessa selvä asia, deflaatio väistämätön tosiasia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/