Kokeile kuukausi maksutta

Elinympäristömme läpileikkaavia muutosvoimia on paljon: ilmastonmuutos ja resurssien niukkuus, teknologian murros ja digitalisaatio, alustatalous ja palvelullistuminen, työn murros, globalisaation uudet muodot, moninaistuvat elämäntavat ja arvot, eriarvoistuminen, kaupungistuminen, muuttoliike ja työvoiman liikkuvuus, ikääntyminen ja huoltosuhde.

Uusi Uusimaa-ohjelma hakee hyvinvointia työn ja teknologian murroksessa, uutta työtä ja hyvää tuottavaa liiketoimintaa, samoin kuin monimuotoista elinympäristöä ja ilmastonmuutokseen vastaamista.

Kunnat, valtion viranomaiset ja alueen toimijat ovat valmistelleet ohjelmaa yhteistyössä pohjautuen pitkälti vuodenvaihteessa valmistuneeseen Uudenmaan tulevaisuustarkasteluun.

Tarkastelu ulottuu vuoteen 2050 ja ottaa suuntaa kestävän kehityksen mukaisesti. Tiede, taide ja teknologia ovat ihmistä varten, ja asiat toteutetaan yhdessä, kumppanuuksien ja uusien toimintamallien avulla.

Uudenmaan alueen kansallinen merkitys on suuri – yli kolmannes Suomen bruttokansantuotteesta tuotetaan Uudellamaalla, ja melkein joka kolmas suomalainen on uusmaalainen. Uusimaa on asukastiheydeltään eurooppalaista tasoa.

Helsinki ympäristöineen on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista kaupunkiseuduista. Pääkaupunkiseutu ja keskinen Uusimaa kasvavat sekä luonnollisen väestönkasvun että muuttovoiton ansiosta.

Uusimaa onkin koko Suomen taloudellinen veturi ja logistinen linkki kansainvälisille markkinoille. Voimme iloita Uudenmaan saavutettavuudesta, erityisesti lento-, mutta myös raide- ja tieyhteyksiltään. Uudellamaalla sijaitsee myös Länsisatama, joka on Suomen vilkkain ja Euroopan toiseksi vilkkain matkustajasatama Britannian Doverin jälkeen.

Lentomatkustajien mielestä Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan toiseksi paras lentokenttä. Helsingin ja Tallinnan välinen liikenne kasvaa Tukholman ja Helsingin välistä liikennettä nopeammin. Ehkä jonain päivänä saamme myös sen tunnelin.

Ihmisen rakentama ympäristö kehittyy ja muuttuu koko ajan, mutta juuri nyt vauhti on suorastaan disruptiivinen, etenkin länsimetron varrella ja kokonaan uusien kaupunginosien syntyessä kiihtyvällä vauhdilla pääkaupunkiseudulle.

Globalisaatio, digitalisaatio ja väestönmuutos ovat ajureita, jotka vievät kehittyneitä yhteiskuntia kohti talouden ja työn murrosta. Tämä murrosvaihe lisää myös epävarmuutta Suomessa ja maailmalla.

Suomen kilpailukykyisimpänä maakuntana Uudenmaan pitää toimia myös tässä murrosvaiheessa suunnannäyttäjänä, kun muutospaineisiin etsitään vastauksia. Millaisessa ympäristössä voimme viettää arvokkaasti vanhuutta? Millaisessa ympäristössä on hyvä kasvattaa lapsia? Millaisessa ympäristössä eletään turvallista arkea?

Tällä hetkellä Uudenmaan väestön ikärakenne on muuta maata ja Euroopan alueita edullisempi. Alle 40-vuotiaiden työikäisten osuus on Uudellamaalla erityisen korkea, joten väestöllinen huoltosuhde on periaatteessa hyvä.

Tämä edellyttää, että kilpailukyky ja työllisyys saatetaan kuntoon ja vanhuksille taataan turvallinen hoito. Myös syntyvyys on saatava nousuun ja koulutiestä on luotava uteliaisuutta ruokkiva ja elinikäiseen oppimiseen motivoiva.

100-vuotias Suomi jatkakoon sivistyksen tiellä tästä eteenpäinkin. Monimutkaisiin asioihin pitää hakea selvyyttä tutkitun tiedon ja avoimen dialogin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsinki on Euroopan nopeimpia kasvajia”

  1. Jos uusi uusimaa merkitsee tuollaista ylemmuuden julistusta ja muun Suomen aliarvostusta eli oikeasti uutta Suomea, niin johan palvellaan eriarvoistumispyrkimyksiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat