Kokeile kuukausi maksutta

Jyrkässä alamäessä tarvitaan nyt jarrua

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kun tarkastelee rakentamisen tilannetta esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton pitkän ajan suhdannebarometrin kautta, piirtyy kuva jatkuvasta vuoristoradasta: Kyselyn perusteella 20 viime vuoden aikana on menty säännöllisesti ylös ja alas. Vauhti ja käänteiden jyrkkyys ovat rakennusalalla vaihdelleet, mutta tasaista kautta on ollut vähän.

Tällä hetkellä ollaan vuoristoradan tiukimmassa alamäessä, kun muutamassa vuodessa barometrin lukema on tippunut hyvältä +20:n tasolta ennätyksellisen alas eli lukemaan -60. Alamäki on niin jyrkkä, että vauhti on kuin jättivuoristoradassa: välillä ei auta kuin laittaa silmät kiinni ja toivoa parasta.

Korona-ajasta rakennusala selvisi kohtuullisen vähin vaurioin, ja hetkellistä hiljaista kautta seurasi rakentamisen nousukauden loppuhuipennus. Tämä näkyi myös valtion maksamissa yritysten koronatuissa. Rakentaminen tarvitsi ja sai melko vähän tukea, kun painopiste oli rakentaa varsinkin palvelualan yrityksille silta kohti parempia aikoja. Näin pystyttiin pelastamaan moni yritys ja työpaikkoja.

Pitkän laskusuhdanteen ja vapaarahoitteisen asuntorakentamisen totaalisen pysähdyksen vuoksi rakennusala on nyt tilanteessa, jossa maan hallituksen on pakko pohtia, miten rakennusalaa pystytään auttamaan, yrityksiä tukemaan ja työpaikkoja säilyttämään. Korona- ja korkokriisi näyttäytyy vasta nyt koko voimallaan rakennusalalla.

Halua hallituksella varmastikin on ymmärtää ja helpottaa rakennusalan tilannetta, mistä kertoo esimerkiksi pääministerin pyöreän pöydän tapaaminen viime viikolla. Rakennusalan tilannetta valotettiin monelta suunnalta ja kuten valtioneuvoston kanslian tiedotteessa todettiin, ”tilannekuva on eri toimijoiden kesken laajasti jaettu”. Ongelma on, mistä löytyy rahaa toimenpiteisiin.

Esimerkiksi Rakennusteollisuus RT on tehnyt runsaasti avauksia, miten valtiovallan keinoin rakennusalan tilannetta voitaisiin tukea ja auttaa niin, että pahimman yli olisi mahdollista päästä ja samalla myös yhteiskunta hyötyisi lyhyellä ja pidemmälläkin tähtäimellä.

Ehdotukset ovat pyöreässä pöydässä – nyt ei ole varaa ympäripyöreisiin päätöksiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Jyrkässä alamäessä tarvitaan nyt jarrua”

  1. Hyvä kirjoitus! Rakentamisen totaalipysähdys hidastaa Suomen talouden tervehtymistä ja ruma syöksykierre vain pahenee entisestään. Rakennusalan tukeminen on nyt suoranainen välttämättömyys, koska talous ei tule kestämään rakennusalaa uhkaavaa kymmenien prosenttien työttömyyttä ja yritysten konkurssisumaa. Yksi keino voisi olla esim. varainsiirtoveron poistaminen seuraavan 12kk ajaksi uusien asuntojen kaupasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/