Kartelliepäilys nakertaa taas ikävästi rakennusalan julkista kuvaa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusala joutuu valitettavasti ponnistelemaan jatkuvasti oman julkisen kuvansa parantamisen puolesta. Kuva on välillä aiheettoman kielteinen, jopa vääristynyt, mutta aitoja ongelmiakin on kosolti.

Viime viikolla paljastunut epäily EPS-eristevalmistajien hintakartellista kuuluu näihin todellisiin ongelmiin, jotka ovat omiaan heikentämään rakennusalasta suomalaisille syntyvää mielikuvaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n mukaan Thermisol, UK-Muovi ja Styroplast tekivät vuosina 2012–2014 salaisia hintasopimuksia, joilla ne rajoittivat keskinäistä kilpailua ja nostivat hintatasoa.

Asian vakavuudesta kertoo KKV:n vaatimat seuraamusmaksut. Virasto esittää Thermisolille 2,8 miljoonan euron ja UK-Muoville 1,5 miljoonan maksuja. Kartellin paljastanut Styroplast selviää seuraamusmaksuitta. Asia menee markkinaoikeuteen, joka siis ratkaisee, ovatko yhtiöt toimineet KKV:n esittämällä tavalla. Viraston mukaan yhtiöiden menettelyiden laatu, laajuus, moitittavuuden aste ja kesto olisivat edellyttäneet esitettyä suurempia seuraamuksia. Lain mukaan seuraamusmaksun suuruus voi kuitenkin olla enimmillään 10 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Kannattaa muistaa, että kyse on siis vielä epäilystä, mutta toki KKV:llä on oikeuskäsittelyä varten todennäköisesti vankkaa näyttöä kartellin olemassaolosta.

Kartellit ovat ummehtunut tuulahdus menneestä maailmasta. Ne vääristävät kilpailua ja nostavat aiheettomasti rakentamisen kustannuksia koko ketjussa aina rakennusten loppukäyttäjiin asti. Terve ja laaja kilpailu on markkinatalouden perusta, ja sen vaaliminen on olennaista kaikilla toimialoilla. Yritysten pitää menestyäkseen kehittää tuotteitaan ja tuotantoaan. Periaatteessa huonot tuotteet ja toimijat karsiutuvat pois, jolloin parhaat menestyvät. Kartellit sotivat kaikkea tätä vastaan, ja siksi ne ovat niin moitittavia.

Pelkkä epäilys rakennusalalla toimivien yritysten kartellista riittää himmentämään jälleen alan arvostusta. Tästä kärsivät kaikki alalla toimivat, eivät vain kartelliin mahdollisesti syyllistyneet yritykset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kartelliepäilys nakertaa taas ikävästi rakennusalan julkista kuvaa”

Jätä kommentti