Kokeile kuukausi maksutta

Kiitokset hallitukselle puun budjettituen lopettamisesta

Tietoa kirjoittajasta Jussi Mattila
Toimitusjohtaja, Betoniteollisuus ry, Rakenteiden elinkaaritekniikan dosentti, TTY
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Eduskunnan ympäristövaliokunta on antanut oman lausuntonsa valtion ensi vuoden talousarviosta. Valiokunta toteaa tuoreessa lausunnossaan aivan oikein, että hallitusohjelman edistämiskirjauksesta huolimatta erillistä määrärahaa ei ensi vuodelle puurakentamisen tukemiseen ole osoitettu. Ei ole muuten esimerkiksi kivirakentamiseenkaan.

Valinta on reilu ja viisas Juha Sipilän hallitukselta tilanteessa, jossa juuri reilu ja avoin kilpailu voi nostaa Suomea tahmeasta kasvusta uuteen vauhtiin.

Aiemmin kyseinen määräraha oli olemassa osana Jyrki Kataisen hallituksen kärkihanketta eli Metsäalan strategista ohjelmaa (MSO). Sen toimikausi päättyi 30.9.2015. Rakennusmateriaalien keskinäiseen kilpailuun puuttuminen oli vain osa ohjelman laajempaa kokonaisuutta. Hyvä tai reilu se ei ollut. Alan luovuuden tukahduttava ja toisen mahdollisuuksia muiden kustannuksella lisäävä politiikka ei edistä suomalaista rakentamista pitkänjänteisesti. Eikä se ole markkinaosuuksien kehityksestä päätellen onnistunut edes alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Toki valmisteilla on edelleen osana biotalouden kärkihanketta varsin yksipuolinen rakentamismääräysten uudelleen tarkastelu, jossa halutaan kaiken rakentamisen sijaan edistää juuri puurakentamista. Budjettituki on kuitenkin lopetettu. Julkinen päättäjä selvästi etsiikin erilaisia tapoja toteuttaa markkinahäiriöitä aiheuttavia politiikkalinjauksiaan. Kestävä ja turvallinen tapa olisi nyt tämän sijaan keskittyä koko rakentamisen tukemiseen ja rakennusalan sääntelyn järkeistämiseen.

Suomalaisessa rakentamisessa on valtavasti potentiaalia talouskasvun vauhdittajaksi, ellei sen vauhtia hidasteta kilpailua vääristävillä ratkaisuilla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kiitokset hallitukselle puun budjettituen lopettamisesta”

  1. Aivan, varmaan muutama (kymmen tai sata) todella tarpeellisempaa erillismäärärahakohdetta löytyy kuin puurakentaminen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jussi Mattilahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jussi-mattila/