Kokeile kuukausi maksutta

Kohti uudenlaista rakentamista

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennustuotannossa paikallisuus ja hankkeiden ainutkertaisuus ovat olleet pitkään valtavirtaa, joka on määritellyt kaikkea tekemistä. On rakennettu uutta, kun sitä on tarvittu, ja vanha on lanattu tarvittaessa alta pois. Aikahorisontti rakennukselle on ollut 50–100 vuotta, minkä jälkeen on ollut taas uuden aika.

Viime vuodet ovat muuttaneet tätä ajattelua – ja voi ennustaa, että lähivuodet muuttavat vielä rajummin. Yhä enemmän yhteiskunnissa nähdään, että uuden rakentamiselle täytyy olla erityisiä syitä. Lähitulevaisuuden iskusanoja ovatkin muunneltavuus, siirrettävyys ja kierrätettävyys. Taustalla vaikuttavat tutut megatrendit eli kaupungistuminen ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Rakentaminen keskittyy yhä enemmän yhä harvempiin kasvukeskuksiin, mutta esimerkiksi kouluja ja sote-kiinteistöjä tarvitaan edelleen muuallakin. Niiden tarve alkuperäisessä tehtävässään voi kuitenkin olla huomattavasti lyhyempi kuin rakennusten elinikä, ja siksi muunneltavuus on yhä tärkeämpää, samoin jopa siirrettävyys kokonaan muualle.

Muunneltavuuden vaade on näkynyt hyvin myös esimerkiksi korona-aikana ja sen jälkeen. Toimistotilojen käyttöasteet ovat jääneet matalalle, ja tarve muuttaa niitä on kova. Esimerkiksi valtion toimitiloja hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt kertoi juuri toimistotilojen käyttöasteen jääneen alle 30 prosenttiin. Valtio onkin hankkiutumassa eroon suuresta kiinteistömassasta, joka saa todennäköisesti uusia käyttötarkoituksia.

Kierrätettävyyden tarve puolestaan vaikuttaa jo kaikkeen rakentamiseen. Moni asia esimerkiksi sääntelyssä kaipaa vielä selkeyttä ja prosesseja, jotta käytettyjä rakennustarvikkeita ja osia voidaan hyödyntää laajemmin, mutta muutoksen suunnasta ei ole epäselvyyttä.

Tämän hetken trendit muuttavat vääjäämättä suunnittelua, rakentamista ja tuoteteollisuutta. Jotta muutokset ovat mahdollisia, digitaalisuus ja rakentamisesta kertyvä data ovat tulevaisuuden mahdollistajia ja voimatekijöitä.

Menestystä janoavat yritykset hyppäävät uudistusten kelkkaan mahdollisimman nopeasti. Se tarkoittaa, että tekijöiltä vaaditaan muutosherkkyyttä samaan tapaan kuin heidän suunnittelemiltaan ja toteuttamiltaan rakennuksilta vaaditaan erilaista joustavuutta yhä enemmän.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kohti uudenlaista rakentamista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/