Koronavirus uhkaa myös rakentamista

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Maailman pörssikurssit ovat syöksyneet reippaasti alas viime viikkoina. Syynä on koronavirus, joka horjuttaa maailmantalouden näkymiä. Virus on sulkenut tehtaita ja pysäyttänyt kuljetuksia Kiinassa, mikä heijastuu globaaleihin tuotantoketjuihin nopeasti eri puolilla maailmaa. Samoin esimerkiksi matkustaminen ja turismi ovat voimakkaasti vähentyneet.

Myös suomalaisessa rakentamisessa saattaa tulla eteen häiriöitä, jos epidemia jatkuu pitkään. Betonituotteiden valmistajat ovat varoitelleet, että kiinalaisesta erikoisteräksestä saattaa tulla pulaa. Tämä voi vaikuttaa tuotteiden valmistukseen.

Karanteeneista ja huolellisista varotoimista huolimatta tauti etenee vääjäämättä. Tämä alkaa näkyä jo suomalaisillakin työpaikoilla, ja lopputalven aikana se saattaa vaikuttaa rakennusalankin töissä. Koronavirus testaa, millä tasolla työpaikkojen varautuminen on – viimeistään nyt on aika päivittää niin pienillä kuin isoillakin työpaikoilla toimintaohjeet tulevien tautitapausten varalle. Ensisijaista on tietysti varmistaa henkilökunnan terveys, mutta myös töiden sujuminen poikkeustilanteissa on syytä käydä läpi. Esimerkiksi toimivat etätyömahdollisuudet voivat olla nyt hyvinkin tärkeitä niillä aloilla, joilla se on mahdollista.

Koronaviruksen leviäminen on hyvä – tai pikemminkin paha – esimerkki arvaamattomista käänteistä, jotka horjuttavat arkipäiväistä elämää ja sitä kautta taloutta. Suurin vaikutus rakentamiseen Suomessa saattaakin olla talousluottamuksen heikkenemisellä. Tätä ruokkivat myös tuoreimmat bkt-luvut, jotka kertoivat kasvun hidastumisesta.

Negatiiviset uutiset nakertavat helposti niin kuluttajien, yritysten kuin sijoittajienkin luottamusta. Näin talouteen voi iskeä itseään toteuttava kierre, joka patoaa hankintoja, investointeja ja sijoituksia. Rakennusalallakin kannattaa varautua varovaiseen kevääseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Koronavirus uhkaa myös rakentamista”

  1. Jos Suomi laittaa rajat kiinni samaan tapaan kuin Viro teki tänään, niin vaikutukset käynnissä olevaan rakentamiseen ovat hyvin dramaattiset työvoiman kadotessa työmailta.

  2. Havaintoja:

    Pieni bygga jarruttaa nyt jo huolellisesti. ”Välittömästi” maksettavia keikkoja ei tule. Asiakaskunta jännittää toimeenpanna rakentamis-/ korjausprojekteja, koska talous näyttää sakkaavan, kunnolla.

    Hyvänä esimerkkinä esim. taloyhtiöt, pientalotyömaat, aloitettavat saneerauskohteet jne. Esim. juuri taloyhtiöt..on jo lomautettuja / epävarmoja ihmisiä, suunnitelmat aloitettavillekin projekteille ovat myrkyttyneet. Laitetaan raha kaniin, vaikka vähän nurkat repsottaisikin.

    Isoilla uudistyömailla tämä ei ainakaan vielä näy samalla tavalla, ehkä rahoituksessa. Toivottavasti korjausrakentamisen puolelta saadaan balanssia uudispuolelle. Takuu-/ vesivahinko-/ vakuutuspuolella hommat jatkuvat vielä arviolta kohtalaisen tasaisesti.

Jätä kommentti