Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehden pääkirjoituksessa 18. kesäkuuta päätoimittaja Tapio Kivistö peräänkuulutti rakennusalalle parempaa kustannusten ennakointia sekä ratkaisukeinoja kustannusten hallintaan. Mikä sitten avuksi jatkuviin kustannusten ylityksiin?

Mielestäni kustannuksia on mahdollista hallita vain, mikäli ala on valmis kääntämään katseensa tilaajaan tavoitteisiin ja koko hankkeen ohjaukseen. Mikäli emme muuta alalla yhteistä ajattelutapaamme, ei kustannuksiakaan saada pidettyä kurissa.

Aivan ensi alkuun meidän tulisi erottaa oire ja sairaus. Se, ettei kustannuksia hallita on oire, joka johtuu siitä, ettei projektin tavoitteista ole hankkeen osapuolten kesken riittävää ymmärrystä. Tilaajaa pitääkin pystyä auttamaan luomaan tavoite ja tämän jälkeen auttaa ohjaamaan hanketta kohti tavoitetta.

Mutta kuten kaikki tiedämme, on alaa kuitenkin haastava ennakoida ja yllätyksiä tulee aina. Tietoa on tarjolla vähiten silloin kuin sitä tarvittaisiin eniten – siis hankkeen alkupäässä kun suurin osa päätöksistä lyödään lukkoon. Mutta mitä jos erilaisten suunnitelmien seurauksia voisikin simuloida sekunneissa? Mitä jos tehtävien päätösten seuraukset voisi nähdä simuloida etukäteen ja vertailla niiden vaikutusta hankkeen tavoitteisiin, toteutettavuuteen ja lopputulokseen?

Tällaista simulaatioavusteista ajattelutapaa haluamme Haahtelasta käsin tuoda alalle. Ajattelutavan tueksi olemme kehittäneet Haahtela TVD -simulaatiomallin, jonka avulla voi tutkia ja vertailla erilaisia vaihtoehtoja – siis simuloida – erilaisia mahdollisuuksia ja nähdä niiden vaikutuksen hankkeeseen.

Kun suunnittelijoiden ensimmäisen viikon ehdotukset vaikkapa rakennuksen muodosta siirrerään simulaatiomalliin vaihtoehtoiseksi geometriaksi, se mallintaa tulevan suunnittelun vaipan määrän ja iv-kanaviston määrän perustuen ehdotukseen. Ja kun jokin päätös on tehty, realisoituvat seuraukset ja tilannekuva päivittyy vastaamaan näiden päätösten osalta todellisuutta.

Tilannekuvan jatkuva ylläpitäminen on avain ohjaukseen. Jos simulaatiota käytetään koko hankkeen ajan täsmentyvästi, tilannekuva päätöksistä on aina olemassa. Ajattelemalla näin – asettamalla tavoitteita ja ohjaamalla, ei ennakoimalla tai toteamalla – huomaamme, että hankkeemme alkavat olla yhä enemmän tavoitteiden mukaisia.

Mutta mikäli jatkamme alalla samaan malliin kuin ennen kiinnittämällä huomiota vain ja ainoastaan kustannusten ennakointiin tai hallintaan, emme saa kustannuksia emmekä sen enempää alan mainettakaan koskaan kuriin.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mikä avuksi jatkuviin kustannusten ylityksiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ari Pennanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ari-pennanen/