Kokeile kuukausi maksutta

Miltä aliurakoitsijasta tuntuu kyykyttäminen ja sanktioilla uhkaaminen

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ajatuskokeena voisi miettiä, miltä tuntuisi olla pienen aliurakoitsijan statuksella työmaalla.

Olisitko valmis allekirjoittaman pääurakoitsijan (käytän jatkossa hänestä nimitystä työnantaja) kanssa ”työsopimuksen”, jossa uhataan, että palkkaasi pienennetään, jos et ole riittävän ripeä tai työnantaja on muuten vaan tyytymätön työhösi? Irtisanoa sinut voidaan lähes millä perusteella tahansa.

Työmäärääsi voidaan kasvattaa sinulta kysymättä, mutta jos olet niin kiireinen, että et ehdi kokouksiin tai et ehdi toimittaa niihin kaikkia vaadittuja papereita, niin työnantaja jättää osan palkastasi maksamatta.

Sitä on turha yrittää selittää, että työnantaja on omilla sotkuillaan tehnyt työn tekemisen ajoissa mahdottomaksi. Vastaukseksi saat, että jos et ehdi työaikana, niin tee sitten ylitöinä tai viikonloppuna, ilman ylityökorvauksia tietenkin.

Jos myöhästely jatkuu, niin työnantaja ottaa rinnallesi apulaisen, jonka palkka vähennetään tilipussistasi.

Sinulta saatetaan jopa periä vahingonkorvausta, jos työnantaja katsoo, että olet viivästymiselläsi aiheuttanut hänelle kustannuksia.

Työmaalla kaikkea tekemistäsi vahditaan pikkumaisen tarkasti ja rikkeistä seuraa vähennys palkasta.

Jos esimerkiksi kengännauhasi on jäänyt auki, ja olet siksi kompastua telineillä, niin sinun pitää ilmoittaa tästä heti työnantajalle, tai hän käy palkkapussillasi.

Omista tapaturmistasi sinun ei kannata ilmoittaa, sillä silloin porukalta lähtee vähäiset kahvibonuksetkin pois ja pahimmassa tapauksessa saat haavan lisäksi sanktion huolimattomasta tai ohjeiden vastaisesta työskentelystä.

Kypärää ja suojalaseja sinun on pidettävä päässäsi rangaistuksen uhalla, vaikka työmaa olisi jo siinä vaiheessa, että käyttäjät liikkuvat arkivaatteissa käytävillä. Terveen järjen käyttö on potkujen uhalla kielletty.

Ulkomaisille aliurakoitsijoille tällainen kohtelu on arkipäivää. He vastaavat valtaosasta rakentamisesta, sillä omia työmiehiä rakennusliikkeillä ei juurikaan ole.  He pomottavat muiden miehiä ja naisia. Siten tuo on jo maan tapa. Valitettavasti.

Muutos voi tulla kuitenkin nopeasti, sillä nyt on aliurakoitsijoiden markkinat ja  nyt ne voivat olla valikoivia. Ikävässä maineessa olevat työpäälliköt eivät saa edes ennakkotarjouksia, minkä vuoksi heidän on vaikea antaa realistisia tarjouksia.

Lisätietoa: Olli-Heikki Kyllösen ja Jari Syrjälän kolumni tate-urakoitsijoiden kyykyttämisestä: YSE nurkkaan ja aliurakoitsija kyykkyyn.

Rakennuslehden juttu: Aliurakoitsijat kysytään halvimmilla hinnoilla ja niitä johdetaan sanktioilla.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miltä aliurakoitsijasta tuntuu kyykyttäminen ja sanktioilla uhkaaminen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/