Kokeile kuukausi maksutta

Nuoret haastavat meidät ilmastotalkoisiin

Tietoa kirjoittajasta Heli Kotilainen
Toimitusjohtaja, Setlementtiasunnot oy, ROTI 2019 Rakennukset-paneelin puheenjohtaja
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Koululaiset lakkoilivat perjantaina 15.maaliskuuta ilmaston puolesta ympäri maailmaa. Suomessa koululaiset ilmaisivat huolensa tulevaisuudesta noin 27 kunnassa. ”Herätkää aikuiset”, vaadittiin Helsingin Senaatintoritorilla. Koululakon takana on ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka kyllästyi siihen, etteivät aikuiset tehneet tarpeeksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Nuorten ilmastohuolesta löytyy tutkittua tietoa. Deloitten (2018) tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret ikäryhmät pitävät tärkeänä, että yrityksillä on oma ilmasto-ohjelma. Nuoret ovat ottaneet viime vuosina myös merkittävän roolin ilmastonmuutosta koskevien oikeuskanteiden tekemisessä. Ilmiö on maailmanlaajuinen, sillä nuorten ilmastokanteita on tulossa vireille tai on vireillä Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Uudessa-Seelannissa. Kanteissa nuoret haluavat sitovia päätöksiä, joilla päästöjä saadaan rajoitettua. Kanteilla tavoitellaan oman edun sijaan yhteistä etua ja hyvää, mukaan lukien tulevien sukupolvien selviytymismahdollisuudet.

Yritysten vastuullisuus tai vastuuttomuus vaikuttaa yhä enemmän myös nuorten hakeutumiseen työpaikkoihin. Maineeltaan parhaat ja vastuulliset yritykset saavat parhaat nuoret työnhakijat.

Kiinteistö- ja rakentamisala on keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä: rakennettu ympäristö vastaa 30 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä ja 35 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta.

Tähän asti on keskitytty lähinnä energiatehokkuuden parantamiseen, mikä onkin keskeistä erityisesti meillä pohjoisessa. Jotta päästöt saadaan riittävän alas, on koko rakennuksen elinkaari saatava mukaan ilmastotalkoisiin lähtien tuotteiden valmistuksesta ja kuljetuksista, rakentamiseen ja kiinteistöjen käyttöön ja lopulta purkuun. Rakennusten käyttäjien tarpeiden ja olosuhteiden on oltava tässä kaikessa keskiössä.

Tarvitsemmekin uudenlaista ajattelua ja toimintamalleja. Tarvitsemme monialaista yhteistyötä ja elinkaariajattelua. Tarvitsemme kestävää kaavoitusta ja systeeminäkökulmaa. Tarvitsemme energiatehokkaita ja resurssiviisaita ratkaisuja sekä elinkaaren huomioivia liiketoimintamalleja. Tarvitsemme digitalisaatiota ja tiedon tehokasta hyödyntämistä. Ja ennen kaikkea – tarvitsemme halua ja ymmärrystä ottaa ilmastonmuutos tosissaan: tätä nuoret meiltä nyt onneksemme vaativat.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Nuoret haastavat meidät ilmastotalkoisiin”

 1. Tuo koululaisten protesti on lähinnä vitsi, joka ei pohjaudu mihinkään. Koko maailmassa ei todellisuudessa voida käydä aitoa ilmastokeskustelua, koska media on lanseerannut yhden totuuden ja pilkkaa sekä leimaa kaikkia, jotka kritisoivat tätä.

  Jos todellisuudessa halutaan tehdä ilmastotekoja, niin silloin katseen on käännyttävä poliitikkoihin, joiden tulee kanavoida resursseja ja asettaa konkreettisia sekä realistisia tavoitteita. Kaikki muu ”keskustelu” on pääsääntöisesti kulloisenkin keskustelijan hännän nostamista ja anekauppaa.

 2. No jopas ME , (ketkä me?)n tarvitsemme yhtä sunn toista!
  Oikeasti me tarvitsemme tiedon siitä, että olemme ja sellasella ilmastoalueella, että tarvitsemme eri ilmastosopimuksen, jotta täällä talven yli kohtuu kustannuksin pärjäämme!
  Suomea eikä Suomen väkilukua edes löydy maailman väkiluku-kakkaralta, X-pääministerille ja muillekin vouhkaajille tiedoksi:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_v%C3%A4kiluku#/media/File:World_population_pie_chart.JPG

  Tästä kun lähdetään itäänpäin, niin saastuttajia rittää. Suomen ja suomalaisen aikaansaamat mitättömät sauhut sekaantuvat ryssien hillittömiin metsänpolttoihin ja tuhlailevaan kivihiilen ja ölytuotteiden polttoon sekä sekaan sopii asbestia ja säteillyä onnettomuusalueita! Idempänä on sitten Kiina, jonka saasteet ovat varmaan Venäjaan verrattuna kolminkertaiset, enkä osaa kuvitella, mikä olisi kerroin jos Suomeen verrataan?
  Itään päin kun jatketaan niin sitten ovatkin vielä SUUR-saastuttajat USA ja Kanada. Ja mItkä lie sitten Englannin lukemat; kivihiilen polttoon on ainakin perinteitä!
  Meillä voidaan jatkaa entiseen ja ehkä hiemaan parannettuun malliin vaikka saunan lämmistä mmuutaman kerran viikossa, eikä rydytä ostelemaan niitä sähkö-autoja, joiden valmistus saatuttaa enemmän kuin normiauto saa aikaiseksi koko käyttöaikanaan.

  1. Tässä onkin loistava asenne. Itse ei kannata tehdä mitään, kun joku muu ei ainakaan näytä tekevän. Maailman olemassa olevat viheralueet kasvoivat muistaakseni 5% viime vuonna edelliseen verrattuna, tästä valtaosa mm. Kiinassa ja siellä ’idässäpäin’. Tuolla aletaankin pikku hiljaa itse asiassa tekemään aika paljon (siellä ne vahingotkin näkyvät koviten tällä hetkellä) ja keskusjohtoinen miljardien ihmisten valtio saa kyllä aikaankin.

   1. Jep. Kivoja nuo diktatuurit, aikaiseksi saadaan ja toisinajattelijat voidaan aina laittaa seinää vasten. Haloo???

    Niin ja jollet sattunut tietämään, Kiina avaa ulkomaisten tiedotusvälineiden mukaan joka viikko myös useita uusia hiilivoimaloita ja tahti ei suinkaan ole hidastumaan päin, joten tuo heidän tuulimylly-viherpesunsa on lähinnä täyttä pelleilyä. Eli tulosta syntyy juu!

    1. Sitten varmaan itsekin pitää tehdä jotain, jos diktaattorit vaan puksuttaa hiilivoimalla eikä vaan kitistä internetissä?

     1. Joo. Sä esimerkiksi voisit mennä sinne Kiinaan sössöttämään niiden pahuudesta jos haluaisit edes yrittää vaikuttaa johonkin, millä olisi merkitystä. Mutta mene sitten soutuveneellä tai polkupyörällä, etteivät ne päästöt vain lisäänny.

      Ja mitä muutoin tulee tuohon tehdä jotain-asiaan, niin sen kun ryhdyt ihan vapaasti itse moraaliposeeraamaan ja hyvesignaloimaan haluamallasi tavalla, mutta älä nyt niin tyhmä ole, että kuvittelet muiden seuraavan esimerkkiäsi. Joten morjens!

     2. Voi Maurizio, teet provosoimisestasi liian helppoa.

     3. No voi kuule, ihan mitä vaan kunhan kukaan ei vahingossakaan sotke minua teihin viherstalinisteihin. Koska se olisi jo häpeällistä.

 3. No laitetaanpa uusiksi, kun sensori poisti ensimmäisen. Nyt on nimittäin niin, että jos Suomi todellakin alkaa kieltämään tai rankasti rajoittamaan autoilua, lomalentoja, lihansyöntiä, tai vaikkapa omakotitaloissa asumista, ei enää paatuneinkaan viheränkyrä voi vakavalla naamalla väittää tätä vapaaksi länsimaiseksi yhteiskunnaksi; ja fasismi on fasismia, oli sen kulloisenkin inkarnaation lipun väri sitten mikä hyvänsä. Eivätkö ihmiset todellakaan ymmärrä tätä?

 4. Suurin osa näistä asioista toteutuisi, jos oikeasti keskityttäisiin opettamaan projektitoimintaa osana alan koulutusta. Nythän rakennusala on täynnä itsenäisiä toimijoita, joilla ei pääsääntöisesti ole minkäänlaista käsitystä joustavasta projektityöskentelystä. Sen sijaan kaiken maailman korkeimmat hankkijat keskittyvät tekemään lisälaskuja ja hankaloittamaan työmaiden etenemistä maksimaalisesti, minimaalisen lopputuloksen saavuttaakseen.

  Sitten tullaan norsunluutornista huutelemaan näitä ilmastoliirumlaarumeita, ja kuinka meidän on nyt parannettava uusilla aloilla toimintaa, kun fakta on se että perustekeminenkin on todella hukassa.

 5. Tässä taannoin ihasteltiin sitä miten Australia oli ennenaikaisesti pääsemässä ilmastotavoitteisiinsa. Meni keskusteluketjut lukkoon nopeasti kun totesi, että Australian uusiutuvalle energialle suotuisasta sijainnistakaan huolimatta päästötavoitteet eivät olleet edes samalla tasolla kuin mitä suomalaisen per capita CO2-”päästö” on pahimmillan ollut. Kyllä kertakaikkisesti pitää juhlia sitä, että australialaiset saastuttavat edelleen enemmän kuin suomalaiset ovat pahimmillaan tehneet ja noista tasoista on Suomessa päästöjä leikattu jo 25-30%. No joku vetää kotiinpäin ja toinen tahtoo olla talouden tappaja ja lyödä lisää löylyä kansallisiin vaatimuksiin.

  Niin ja miten käy sille CO2-vähennykselle, kun se australialainen louhittu kivihiili rahdataan Kiinaan tai Intiaan. Olikohan se sitten kuitenkin +/- 0.

 6. Kovin ovat suomalaisten luulot itsestään suuria, vert. ”nimettömän” kommmenteihin ja nykyisiin keskusteluihin ”ilmastovaalien” tietämyksestä.

  Palstan ”Nimetön” on varmaan suomalaisen peruskoulun kasvatti, missä matematiikan opetuksessa luvut loppuvat miljoonaan, eikä miljardeista ymmärretä sen vertaa, että vai yksi (1) , sisältää tuhat (1000) miljoonaa!
  Millähän loistavan suomalaisen peruskoulun opeilla, nuo kaikki edes lukutaitoiset läntiset ja varsinkin itäiset ja eteläiset saastuttajat saataisi kurssitettua? Ja yleensä asiasta kiinnostumaan? Entäs ne miljardit lukutaidottomat?

  Suomen pitää hakea maailman pohjoisimpana valtiona erikoisvapaus kivihiilen ja turpeen polttoon! Kyllä se Suomen tuotos ilmaan mahtuu, kun kaikki muut !!! lopettavat!

  Toinen vaaliteema:

  (Tuo onkin paljon helpompi ymmärtää, tarvitaanko hoitajia 0,7 vai 0,4 hoidettavaa kohti!)

  Saattaisi tuon velä paremmiin mummokin (vaarikin = nimetön?) ynnä muu vaalikarja … muistaa/ymmärtää, jos häneelle/heille sanottaisi, että neljää (4) hoidettavaa varten tarvitaan kolme (3) hoitajaa. Vieläkös niitä muuten pidetään kahdeksan (8) hengen huoneissa?
  Kokoomuksen malli tekee taas laskutoimituksen vaikeaksi, kun ilmeisesti porvarilliset mummot tarvitsevat puolet vähemmän hoitoa,

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat