Oikeus on väärä paikka lopettaa hanke

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime kuukausina julkisuudessa on ollut muutamia näyttäviä rakennusriitoja. Kyse on rahasta. Tilaaja ja rakentaja ovat eri mieltä siitä, paljonko hankkeen lopulta olisi pitänyt maksaa ja mikä kuului sopimukseen ja mikä ei.

Vaativissa hankkeissa esimerkiksi rakennusaikaiset lisätyöt voivat olla merkittävä osuus loppusummasta. Kun rakentamisen aikana osapuolet eivät pääse sopuun kustannuksista eikä siitä, kenelle yllättävien kulujen riski kuuluu, kiistely jatkuu oikeussalissa.

Riitainen työmaa on rakentajalle monella tapaa pulmallinen. Käy helposti niin, että rakennusliikkeellä ei ole yhtään hyvää vaihtoehtoa varsinkaan silloin, kun työn aikana on epävarmuutta, millaiset kulut tilaaja hyväksyy ja millaiset ei. Tilaajan puolella yksittäisen henkilön valta voi olla suuri tulkita sinänsä samanlaisia sopimuksia. Se mikä käy yhdellä työmaalla, ei välttämättä käykään saman tilaajan toisella työmaalla.

Tällaisissa pulmatilanteissa rakennusyhtiö voi joko lyödä hanskat tiskiin tai sinnitellä loppuun ja yrittää saada korvaukset vaikka sitten oikeuden kautta. Molemmat vaihtoehdot tulevat yleensä kalliiksi.

Mitä monimutkaisemmiksi ja vaikeammiksi uudis- ja korjauskohteet muuttuvat, sitä tärkeämpää on hankkeen suunnittelu, kustannusten realistinen arviointi ja selkeät sopimukset ja niiden tulkintatavat. Olisi kiinnostavaa, jos muutamia korvaustapauksia analysoitaisiin tarkemmin vaikkapa tutkimuksen avulla. Koko ala hyötyisi, jos esimerkiksi sopimus- ja tulkintakäytäntöjä voitaisiin näin täsmentää.

Jos tilaaja ja rakentaja eivät pääse sopuun ja riita ratkaistaan oikeudessa, lopputuloksena on usein vaatimusten kompromissi. Varsinaista voittajaa ei yleensä löydy.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Oikeus on väärä paikka lopettaa hanke”

  1. Ongelmat eivät ole sopimustulkinnoissa vaan laaduttomassa projektinjohto-osaamisessa kautta koko alan.

    Näissä blogeissakin mainostetaan ja tuputetaan viikko toisensa jälkeen hienoja muotisanoja ja muka ratkaisuja, kun todellinen syy riidoille ja epäonnistumisille on se että perusteet eivät ole kunnossa.

  2. Se on tietysti ikävää, että voi joutua tuottamusvastuuseen, mutta aina voi yrittää vetkutella, koska vasta viranomaisvelvoitteissa nakki napsahtaa, hyvässä lykyssä voi huijata partnereita koko ikänsä tuottoisasti.

Vastaa