Suhteeni asuntomessuihin alkoi Pietarsaaresta vuonna 1994. Se on jatkunut lähes neljännesvuosisadan, joskin väljänä. Kohtaamme aina kesäkuun alussa, kun rakennukset ovat lähes valmiita, mutta niitä ei ole vielä kalustettu. Asunnot ovat silloin paljaimmillaan, eikä niiden kauneusvirheitä ole päästy kätkemään sisustuksen avulla.

Odotukseni messujen suhteen ovat laimentuneet vuosi vuodelta. Välillä on ollut vaikea nähdä, onko tällä kesätapahtumalla muuta antia kuin sisustustrendien ja metrilakun myynti. Viime vuoden Vantaan Kivistön asuntomessuilla oli sentään paneuduttu rakennusten hiilijalanjälkeen.

Seinäjoen messutalojen suhteen odotukseni olivat ennakkotietojen vuoksi hyvin vähäiset, kun lähestyimme Rakennuslehdelle asuntoarvioita tekevän Kaisa Vepsäläisen kanssa Pruukinrantaa. Yllätys oli melkoinen, kun tutustuimme ensimmäiseen taloon. Kotola sai ihastumaan itseensä. Sellaista ei ole tapahtunut aiemmin asuntomessualueilla käydessäni.

Rakennusmateriaali näyttää tuossa talossa parhaat puolensa. Voisin hyvin valita runkomateriaaliksi massiivipuulevyn, jos olisin juuri nyt rakennuttamassa taloa. Sillä saisi aikaan silmiä hivelevää, pelkistettyä kauneutta.

Toinen yllättäjä oli puukerrostalo. Sen porraskäytävän kutsuva puuntuoksu toivotti tervetulleeksi. Asunnoissa vastassa oli täysin toisenlainen ilmapiiri kuin edellisvuoden puukerrostalossa. Harkitut yksityiskohdat, puinen katto ja parvekkeen liukuovi loivat miellyttävän maailman.

Nyt on päästy piloteista seuraavan sukupolven rakennukseen, jossa tavoitteena on ollut hyvin asuttavat asunnot kustannustehokkaaseen hintaan. Hyvä asuttavuus jäi näistä kahdesta tekijästä päällimmäiseksi ajatukseksi, kun poistuin yhdestä näyttelyasunnosta.

Puukerrostalon oppina oli, että arkkitehdin pitää jo suunnittelun alussa lähestyä puukerrostaloa erilaisena suunnittelukohteena kuin betonista rakennettavaa kerrostaloa. Tasavertainen kumppanuus elementtejä valmistavan tehtaan ja niitä asentavan rakennusliikkeen kanssa on avainasemassa.
Mitä sitten asuntomessuilta tulevaisuudessa odotan? Että ne avaisivat talon rakenteet ja näyttäisivät, miten rakennetaan hyviä ja toimivia asuntoja. Uusimpia verhomuoteja ja metrilakun myyjiä en tarvitse.

Seinäjoen kokemukset: ehkä en sittenkään katkaise kokonaan suhdettani asuntomessuihin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Paatunut asuntomessukävijä yllättyi”

 1. Tuhansia myrkkytaloja

  Sattuipa juuri käteeni vanhat lehtijutut v’lta 1999 koskien Myllypuron jo purettua ja unohdettua myrkkytaloaluetta. Surullista luettavaa….
  Tuli kalliiksi, pitäisikö siitä nyt jo ottaa opiksi?
  Tuskin siinä mistään pelottelusta kyse ole, itsesuojeluvaistosta vain, joka pyrkii tunnettuja ongelmia välttämään.

  Kyse on talojen asukkaiden ja heidän lapsensa turvallisuudesta ja taloudellisista vahingoista.
  Kyllä myrkkyasiat on tänäkin päivänä otettava vakavasti. Esim asbesti, formaldehydi, freoni, PCB jne myrkyt on jo kielletty
  Myös maailmalaajuisesti kielletyn HBCD myrkyn vaarat ovat kaikkien harkkokaupustelijoiden tiedossa- mutta onko muistettu informoida ostajia?

  HBCD ongelmat eivät poistu itsestään. HBCD pysyy myrkkytaloissa asukkaiden riesana, kunnes talot puretaan ongelmajätteenä kuten mm Myĺlypurossa tehtiin. Sen jälkeen rakennusaikaisia myrkkyjätteitä jää vielä maahan …. Kuka on vastuussa, kuka maksaa?

  Koska juuri eristeharkoissa HBCD myrkkyä on, on hieman vaikeaa seurata logiikkaa, jonka mukaisesti vähenevät asiakkaat nyt ryntäisivät harkkokauppiaitten luo…. muuta kuin reklamaatiomielessä vahingonkorvauksia hakemaan, esim joukkokanteilla.

  Voisi tietysti kuvitella, että puutalo olisi turvallinen vaihtoehto, mutta messujen mählä puukerrostalo on kuin yhdistetty ruumisarkku ja krematorio, jos joku sellaista kaipaisi…
  HL

 2. Myllypurossa ongelma oli entisen kaatopaikan sekajätteet. Eivätkä siis talojen rakennusaineet. Eikä Myllypuron asuntoihin tullut sisään lainkaan mahdollisia päästöjä, joita maahan haudatuista jätteistä ehkä erittyi. Suotovesistä löytyi sopimattomia aineita.

 3. Hei kaikki messuilla kavijat,
  Auri Hakkinen sai minut kommentoimaan Suomen asuntomessuja. Asun toistakymmentavuotta Italiassa mutta seuraan tyoni puolesta suomen rakennusteollisuutta ja sen liikehdintaa.
  Kavin Oulun ja Hameenlinnan asuntomessuilla ja verrattuna siihen miten taalla Italiassa rakennetaan, ero on todella suuri. Etaalta katsottuna Oulun ja Hameenlinnan messujen mitaan uutta.
  Taalla Made Expo (kansainvaliset rakennusmessut) muutettiin jokavuotisesta kahden vuoden valein pidettaviksi. Rakennusmarkkinoiden hiljentymisien takia seka tuote innovaation pysahdyttya. Ei ole mitaan jarkea esittaa edellisvuoden tuotteita. Jo mm vuosi sitten kaytyani Oulun ja Hameenlinnan messut ajattelin jo silloin etta olisi kannattavampaa siirtya kahden vuoden valein projekteihin. Kahdessa vuodessa on myos aikaa tehda uusia kokeiluja ja terastaa aivoja!

 4. No siellä Seinäjoella tuli pistäydettyä ja täytyy sanoa, että ihan turha reissu, ei niin yhtään mitään uutta.
  – Viimeistelyn laatu on edelleen täysin surkeaa, vain muutama kohde jossa listamies on ollut tehtäviensä tasolla, muut purettaisiin oitis pois.
  – Portaisin max 5hlö!!! Kuka oikeasti tällaisia viitsii laittaa, ostaako joku kotiinsa portaat jotka eivät kestä normaalien tupaantuliaisten tai lasten syntymäpäivien henkilökuormia?
  – Ne saksalaiset tuontiautoromut pihoissa??? Miksi ihmeessä sinne kylvetään tällaisai näytteille?
  – Muovikippoja/porealtaita ulkokäyttöön, oikein sähkönkäytön maksimointia ja humputtelua,
  – Energia asiat jääneet täysin taka-alalle, ei mitään havaittavaa, eikä energiatodistuksia näytillä…
  – Niitä Mustangin rosteriromugrillejä on kylvetty pitkin poikin, juuri yksikään ei ole edes uskotavassa paikassa, eivätkä todellakaan tuollalailla sovellut todelliseen käyttöön,
  – Pihat ovat pääosin tekemättä, jotain siirtonurmikkoa ja muoviterassilaudoitusta ja pari hassua robottiruohonleikkuria on kylvetty, mutta kaikki oikeat istutukset puuttuvat.
  – Kosteusturvatalo on ilmiselvä homepommi, tästä tullaan vielä kuulemaan myöhemmin lisää…
  – Yleisökäymälöitä on paremmin tarjolla kuin viimeksi oli Vuoreksessa, tämä on ainoa asia joka on parantunut.
  – Ruuanlämmityspaikkoja pienten lasten eväille on vain yksi!
  – Useampi kohteista kuuluisi loma-asuntomessuille tai vähintään johonkin merenrantaan, ei nykyisellä sijainnillaan kovin hääppöisiä.
  – loppu on sisustushulluttelua.,,
  – Vain yksi aito ökykohde, muut tavanomaista tai surkeampaa.

 5. Henrikki on hyvä ja tarkastaa faktansa myös, sillä nimenomaan viittaamansa artikkelin googlaaminen tuottaa seuraavanlaisen tuloksen:
  ”Sitä ei kuitenkaan vapaudu eristemateriaaleista niiden häiriintymättömän käytön aikana, eikä asennettuja eristeitä tarvitse ennenaikaisesti poistaa käytöstä.”
  Eli on eri asia syödä tai hengitellä muovieristeitä kuin asua harkkotalossa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat