Kokeile kuukausi maksutta

Palkkaratkaisusta voi tulla kirpeä monistakin syistä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Työehtosopimusneuvottelut Rakennusteollisuus RT:n ja Rakennusliiton välillä näyttävät jämähtäneen pahasti paikalleen. Alan sopimukset päättyivät jo reilu kuukausi sitten, ja Rakennusliitto julisti ylityökiellon heti maaliskuun alussa. Tällä viikolla vuorossa oli jo lakkoilmoituksen jättäminen.

Ennen kaikkea kyse on palkoista. Rakennuslehti kertoi maaliskuun puolivälissä, että työntekijäpuolen palkkavaatimus tarkoittaisi RT:n laskelmien mukaan noin 2,9 prosentin korotuksia vuodessa. Työnantajat haluaisivat noudattaa liittokierroksella jo vakiintunutta yleistä linjaa eli kahden vuoden sopimusta noin 1,6 prosentin vuosittaisella palkankorotuksella.

Näkemykset palkankorotusten tasosta ovat siis kaukana toisistaan, eikä tilannetta helpota sopimusneuvottelujen hankala ajankohta. Takana on rakentamisen reipas nousukausi, joka antaa pontta palkkavaatimuksille. Toisaalta nousukausi näyttäisi jo saavuttaneen lakipisteensä, eli palkkavaatimuksissa katsotaan peruutuspeiliin, mutta lasku lankeaa ehkä laskukauden alussa. Se ei ole yleensä hyvä yhtälö.

Yritysten näkökulmasta ongelmia aiheuttaa myös se, että hyvistä ajoista huolimatta rakennusala ja yritykset ovat kovin monenlaisissa tilanteissa. Toiset ovat kasvaneet erinomaista vauhtia ja parantaneet tulostaankin, mutta monen yrityksen tuloskunto ei ole vieläkään kovin hääppöinen.

Oman kierteensä neuvotteluihin tuo vielä se, että rakennusalan eri sektoreilla toimintaympäristöt ovat kovin erilaisia: globaaleja ja lokaaleja. Monet rakennustuoteteollisuuden valmistajat käyvät jatkuvaa kilpailua rajojen yli, jolloin kustannukset eivät voi nousta kilpailijamaita kovempaa, jos tuotanto halutaan pitää Suomessa. Rakennustyömaat puolestaan ovat paikallisia, jolloin kotimainen tilanne näkyy enemmän palkkapuheissa.

Rakentamisen kova nousukausi osoittaa, että rakennusalalla eletään yhtä aikaa montaa eri todellisuutta. Tuleva palkkaratkaisu – oli se lopulta millainen vain – voikin kirpaista niin työntekijä- kuin työnantajapuolellakin. Joka tapauksessa kalleimmaksi kierros tulee, jos se pääsee kärjistymään pitkiksi lakoiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Palkkaratkaisusta voi tulla kirpeä monistakin syistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/