Pertillä oli kova päivä, Harrille tuli kallonmurtuma

Tietoa kirjoittajasta Oskar Smeds
Oskar Smeds, rakennusinsinööri (AMK) Congrid Oy, myynti ja kehitys
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Pertti (nimi muutettu) on särmä työnjohtaja. Hänellä on ollut tiukka päivä, jälleen. Töihin tullessaan hän pääsi todistamaan läheltä, kun Harri tippui itse tehdyn telineen päältä korva edellä lattiaan, seurasi kallonmurtuma, lonkkavika sekä ujo flunssa. Pelastuslaitoksen, poliisin ja työsuojelupiirin vierailun jälkeen Pertti pyrkii starttaamaan normaalin työpäivänsä. Työmaakierrokselle lähtiessään tarinan päähenkilö törmää mattomies Jukkaan joka on saanut syvän viiltohaavan käteensä mattopuukolla. Pertti lähettää Jukan terveyskeskukseen tehtyään 5-miksi-analyysin tapahtuneesta.

Työturvallisuuspäällikkö soittaa ja kysyy, mitä siellä tapahtuu. Pertti selittelee vaikeana, että näitä nyt sattuu ja tänään on ollut huono päivä ja sitä rataa.

Iltapäivällä koko homma saa lisää perspektiiviä, kun maalari Lissu on horjahtanut telineeltä, jonka pyöriä ei ollut lukittu. Lissu on kaatuessaan pudottanut kypäränsä ja lyönyt päänsä betonilattiaan. Onni onnettomuudessa Lissu selviää lievällä aivotärähdyksellä ja 5 päivän sairasloman jälkeen palaa työmaalle.

Saman päivän aikana on muiltakin työmailta kuulunut huonoja uutisia. Maanrakentaja oli vahingossa tönäissyt kauhalla mustissa vaatteissa työtä tekevää paaluttajaa ja timanttiporaaja oli saanut betonipaakun silmäänsä piikatessaan liian korkeaksi valettua anturaa. Viiden eri ihmisen perhe on järkyttynyt tapausten johdosta. Tapaturmat vaikuttavat satojen ihmisten päivään.

Näin nämä tapaturmat olisi vältetty

Kaikki nämä tapahtumat olisivat olleet vältettävissä, jos olisi menty työturvallisuus ensin – ajattelun kautta.

Harri ei koskaan päässyt tipahtamaan telineeltä, koska jo telineen pystytysvaiheessa Pertti huomautti, että kyseistä kyhäelmää ei voida käyttää työnteossa. Harrin esimies tilasi hänelle asiaankuuluvan työtason.

Jukalle jäi muistijälki viiltosuojahanskojen tärkeydestä, kun mattoveitsi solahti vahingossa ohi matosta suoraan kämmeneen.

Lissunkin päivä meni nappiin, koska lukittu teline piti hänet telineen päällä ja vaikka horjahdus olisi tapahtunut, olisi leukaremmi säästänyt hänen päänsä pahemmilta iskuilta.

Paaluttajaa oli jo perehdytysvaiheessa muistutettu heijastavan huomioliivin tärkeydestä ja siitä, että ennen koneen lähelle menoa on haettava katsekontakti kaivinkoneen kuljettajaan. Työmaalle mennessään paaluttaja heitti femmat kaivinkonekuskin kanssa ja tiedotti tulevansa tekemään töitä lähelle konetta. Kuljettaja näki tämän positiivisena liikkeenä työturvallisuuden edistämiseksi.

Myös timanttimieheltä oli varmistettu, että hänellä on mukanaan suojalasit, joilla voidaan parhaassa tapauksessa välttää sokeutuminen. Paakun törmäyksen seurauksena oikea linssi särkyi, mutta silmä pelastui.

Yhden tilaston mukaan 2 miljoonaa ajattelematonta toimintatapaa tai tekoa johtaa 400 vakavaan työtapaturmaan ja yhteen kuolemaan johtavaan tapaturmaan. Miksi emme karsisi näitä turhia haittatekijöitä suoraan pois, jokainen haluaa varmasti päivän päätteeksi päätyä kotiin terveenä?

NCC haluaa olla kärkipaikalla edistämässä turvallista työmaatyöskentelyä kaikilla rakennusalan sektoreilla.

Pertin työpäivää kuvaa myös kirjoitus: Digiajan mappi ö-menetelmä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pertillä oli kova päivä, Harrille tuli kallonmurtuma”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi