Raide-Jokerin kustannukset nousivat oikeaan aikaan

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Espooseen ja Helsinkiin rakennettavan Raide-Jokerin kustannukset ovat nostaneet talvimyrskyn paitsi rakentajakaupungeissa myös laajemminkin. Raitiotiehankkeen tarkennettu kustannusarvio ylittää alkuperäisen kustannusnäkemyksen lähes sadalla miljoonalla eurolla eli kolmanneksella. Ei ihme, että keskustelua on käyty innokkaasti.

Raide-Jokeria on pidetty tuoreena esimerkkinä siitä, että yhteiskunnan rahoittamat hankkeet myydään poliitikoille halvannäköisellä hintalapulla, ja kun hanke etenee, todelliset kustannukset osoittautuvat aivan toisiksi. Hankesuunnitelmia tehdään usein liian pienin resurssein koko maassa, jolloin kustannuslaskelmista tulee hyvin alustavia.

Raide-Jokerin tapaus ei välttämättä ole uusi rengas yhteiskunnan rahoittamien hankkeiden ja kustannusylitysten ketjussa. Tähän asti rahoittavat valtio ja kaupungit ovat saaneet päätettäväksi lisärahoitukset yleensä siinä vaiheessa, kun työt ovat pitkällä eikä vaihtoehtoja oikeasti ole. Joko maksat lisää tai puolivalmis hanke jää poliittisen päätöksenteon keskeneräiseksi muistomerkiksi. Sellaista mainetta ei kukaan poliitikko halua.

Nopeasti yleistynyt allianssitoteutusmuoto on tuonut uuden kulman suuriin hankkeisiin. Raide-Jokerin tapauksessa kustannusarvio tarkentui, kun hankkeeseen valittu allianssi laski rivi riviltä läpi kustannuksia. Tämä laskentatyö tehtiin ennen kuin varsinainen rakennustyö on ehtinyt kunnolla alkaa. Motiivina tarkalle työlle on tietysti myös se, että allianssin riskit jakaantuvat tilaajan, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kesken. Jos arvioit väärin, kaikki osapuolet kärsivät. Piikki ei ole enää auki.

Raide-Jokerin osalta päätöksentekijät voivat ainakin teoriassa vielä arvioida, riittävätkö rahat ja voidaanko hankkeeseen ryhtyä. Ja ainakin teoriassa – toivottavasti käytännössäkin – todellisten kustannusten pitäisi nyt olla hyvin selvillä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raide-Jokerin kustannukset nousivat oikeaan aikaan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi