Rakentajat rakentamaan kuntia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kuntavaalikampanjointi on ollut koronan keskelläkin hyvässä vireessä, ja ennakkoäänestysmahdollisuuden jälkeen vaalikevät huipentuu sunnuntain varsinaiseen äänestyspäivään.

Kampanjoinnissa on ollut hienoa nähdä, että mukana on paljon myös rakennusalataustaisia ehdokkaita. Demokratian kannalta on olennaista paitsi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus myös hyvien ehdokkaiden saaminen mukaan vaaleihin. Se ei ole itsestäänselvyys nykyisessä privatisoituneessa yhteiskunnassa. Oman ajan laittaminen yhteisten asioiden hoitoon on arvostettava satsaus kaikilta ehdokkailta.

Vaaleissa tietyn toimialan tausta ei tietystikään ole sinällään olennaisinta, vaan valituille valtuutetuille eteen tulee hoidettavaksi koko inhimilliseen toimintaan liittyvä kirjo asioita.

Silti rakennusalan taustasta ei varmastikaan ole haittaa valtuustotyöskentelyssä. On hyvä huomata, että uudet valtuustot tekevät kaikkialla Suomessa merkittäviä rakentamiseen ja rakennetun ympäristön kehittämiseen liittyviä laajoja linjauksia ja yksittäisiä päätöksiä.

Käytännössä valtuustot määrittelevät, millaisia omia investointeja kunnissa tehdään, ja toisaalta mahdollistavat muiden rakentamista omilla päätöksillään. Rakentamisen kannalta on tärkeää, millainen henki kunnassa on. Jos päätökset ovat linjakkaita ja ripeitä, investoijat uskaltavat suunnitella rakennushankkeita, ja kääntäen: jos esimerkiksi kaavoitus ja luvitukset takkuavat, tulee epävarmuutta ja investoijat eivät välttämättä uskalla laittaa hankkeitaan vireille. Tästä on esimerkkejä suuristakin kaupungeista.

Tulevan valtuustokauden aikana todennäköisesti myös pitkään valmisteltu valtakunnallinen maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistus tulee voimaan. Uudet valtuustot joutuvat – tai pääsevät – myös pohtimaan ja linjaamaan, miten se muuttaa kuntien roolia.

Rakennus- ja kiinteistöalan osaamista siis kaivataan kuntien päätöksenteossa. Kun moni suomalainen on valmis käyttämään aikaansa ehdokkaina ja tulevina valtuutettuina, meillä muilla toivottavasti löytyy sunnuntaina sen verran aikaa, että käymme äänestämässä!

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentajat rakentamaan kuntia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat