Tarpeellinen mutta pitkä oikeuskäsittely

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tämän viikon alussa Helsingin käräjäoikeus antoi vihdoin ratkaisunsa HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa vastaan nostetussa lahjusepäilyjutussa. Oikeus hylkäsi syytteet. Samoin käräjäoikeus hylkäsi muun muassa Skanska Talonrakennus oy:tä koskevan yhteisösakkovaatimuksen sekä lahjomisesta syytettyinä olleiden rakennusalan toimijoiden syytteet.

Syyttäjien mukaan kiinteistöjohtaja olisi ottanut yli 700 000 euron arvosta lahjuksia muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Rahat menivät lasten kilparatsastuskuluihin. Kiinteistöjohtajan työhön kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan syytteiden tueksi ei löytynyt riittävästi näyttöä.

Jutun käsittely kesti esitutkinta mukaan luettuna yli seitsemän vuotta. Käräjäoikeudessa asiaa käsiteltiin pari vuotta, ja kokonaisuudessa on tuhansia sivuja aineistoa. Todennäköisesti tapauksen puiminen jatkuu vielä hovioikeudessa.

On erinomaista, että liiketoiminnan lainmukaisuutta tutkitaan ja selvitetään. Esimerkiksi lahjonta vääristää kilpailua. Siksi poliisille ja oikeuslaitokselle on syytä antaa työrauha rikosepäilyjen tutkinnassa ja tuomioistuinkäsittelyssä. Siltikin on aiheellista toivoa, että käsittelyä nopeutettaisiin esimerkiksi voimavaroja lisäämällä. Nyt käräjäoikeuden tuomion saanut tapaus saattaa hovioikeuskäsittelyineen kestää vuosikymmenen. Se on pitkä aika henkilöille, jotka ovat tutkinnassa tai syytteessä.

Sinällään prosessi on ollut hyvä muistutus eri toimialoille. Se on pakottanut arvioimaan esimerkiksi sponsoroinnin rajoja ja toimintatapoja. Pelkän lainmukaisuuden lisäksi yritysten sisällä on hyvä pohtia, mikä on eettisesti kestävää toimintaa. Usein asiat ovat ulkopuolisten arvioissa sellaisia kuin ne näyttävät olevan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tarpeellinen mutta pitkä oikeuskäsittely”

Vastaa