Lahjusten ottamisesta syytetty HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja vapautui syytteistä käräjäoikeudessa

Myös Skanska Talonrakennus oy:hyn liittyvät syytteet hylättiin.

HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa vastaan nostetut syytteet hylättiin Helsingin käräjäoikeudessa. Asiassa annettiin tuomio maanantaina. Häntä syytettiin perusmuotoisesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2005–2012.

Syyttäjien mukaan vuosina 1994–2012 kiinteistöjohtajana toiminut Jari Leivo olisi ottanut yli 700 000 euron edestä lahjuksia muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Rahat menivät tytärten kilparatsastuskuluihin, syytetyn mukaan täysin laillisesti.

Hänen työhönsä kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. Syyttäjän mukaan lahjojia olivat HOK-Elannon kiinteistöyksikön kumppanit.

Leivo oli epäilyn alaisena jo hyvän aikaa, sillä oikeusprosessi esitutkinta mukaan luettuna on kestänyt yli seitsemän vuotta.

”Ei riittävän vakuuttavaa näyttöä”

Oikeudenkäynnissä oli riidatonta, että kaikki Leivon pyytämät ja vastaanottamat maksut on käytetty hänen tyttäriensä kilparatsastuksen kulujen kattamiseen.

Käräjäoikeus pohti, olivatko Leivon pyytämät ja vastaanottamat maksut tapahtuneet sellaisissa olosuhteissa, joissa niitä olisi pidettävä lahjuksina. Arvioinnissaan käräjäoikeus kiinnitti huomiota erityisesti siihen, onko Leivon päätettävänä tai vaikutuspiirissä maksujen pyytämisen ja vastaanottamisen ajankohtana ollut ratkaisu, jossa maksun suorittajana ollut HOK-Elannon liikekumppani on pyrkinyt saamaan aikaan itselleen suosiollisen lopputuloksen.

”Oikeudenkäynnissä esitetyn todistelun perusteella esille on tullut sekä syytteen puolesta että sitä vastaan puhuvia seikkoja. Käräjäoikeus on näytön arvioinnissaan päätynyt siihen, että maksujen lahjuksenluonteisuudesta ei ole esitetty tuomitsemiskynnyksen ylittävää riittävän vakuuttavaa näyttöä”, Helsingin käräjäoikeus perustelee vapauttavaa tuomiotaan.

Skanskalle ei sakkoja

Käräjäoikeus hylkäsi samalla Skanska Talonrakennus oy:tä koskevan yhteisösakkovaatimuksen.

Myös kaikkien Skanskan palveluksessa olevien henkilöiden, mukaan lukien Skanska oy:n toimitusjohtajan Tuomas Särkilahden, syytteet hylättiin.

”Olemme tyytyväisiä oikeuden päätökseen. Meille on tärkeää, että asia on selvitetty kunnolla. Skanska on tehnyt aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa tutkinnan aloittamisesta lähtien. Jatkamme toimenpiteitämme varmistaaksemme eettisen ohjeistomme noudattamisen”, toteaa Skanska oy:n lakiasiainjohtaja Kirsi Palviainen tiedotteessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 20 kertaa

20 vastausta artikkeliin “Lahjusten ottamisesta syytetty HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja vapautui syytteistä käräjäoikeudessa”

 1. Ihan mielivaltaista tollainen ajojahti ja ihan tyhjästä.
  Taitaa olla vihersosialistien aikaansaannosta ja veronmaksajat maksaa taas kaiken.
  Noita lahjusepäilyjä nyt joka puolella ja kaikki syytteet kaatuneet toistensa jälkeen.
  ONKO MITÄÄN JÄRKEÄ????

 2. Syyttäjät selkeästi jonkinlaisella ristiretkellä. Ja piikkihän on auki, yhteiskunta maksaa.

 3. https://yle.fi › MOT

  Skanskan entinen ja nykyinen johto puhuvat ristiin … – Yle
  MOT: Yhteishyvää osuuskauppamiehille ja rakentajille | MOT …
  Ei me kyllä koko päivää kalastettu” – Osuuskaupan ja … – Yle.fi

  800000 € heppaurheilun tukemiseen on ihan sopiva summa ? häh 😉
  Useampi vuosi tutkittu ja aineistoa tuhansia sivuja, kuka tämän ratkaisi tai siis maksoi ratkaisusta?

  Luottamus aina hyvä, mutta tottakai valvontaa tarvitaan!
  Onko Skanskassa vielä sitä osaamista, mitä Haka aikanaan tarjosi, se taitaa olla punertavampi ossuuskauppa edelleen hengissä talon sisällä.
  Haka e-ryhman raksafirma. Ei koskaan tainut kuulua a-ryhmään.

  Hok-Elanto on löysä laiskanpulskea organisaatio, eikä kehitystä kovinkaan paljoa ole viimevuosina tapahtunut. Voiskohan ja olisko jo tarve vaihtaa väkeä siellä toimistolla.
  Miettiä sopii, ketä kaikkia kannattaa muuttaa Lassilasta (Haagasta) uuteen toimistoon Triplaan Pasilaan.

 4. Täydellinen yhden miehen ajojahti.
  7 vuotta kaveri roikkunut ja odottanut tuomiota ja kaikki tyhjän kanssa.
  Suomi on täydellinen poliisivaltio !!!

  1. Tosiaan, tämä on ollut ”yhden miehen show”! Vuodet 2005-15 rahankeruuta ja – kerjuuta rakennusliikkeiltä, tavarantoimittajilta sekä rakennusalan urakoitsijoilta ja konsulteilta sponsoroimaan hänen toimiaan kyseenalaisin menetelmin. Ehdottomasti hoviin.

   1. Harvinaisen samaa mieltä! Täällä selvästi pääasiassa kommentoivat ihmiset, jotka eivät ole tästä ”yhden miehen showsta” koskaan tainneet päästä nauttimaan. Ehdottomasti hoviin.

 5. Lehdistö ja toimittajat (mm.J.Liski) teloittaa asianomaiset ensin julkisesti ja sitten ei asiassa ei ole mitään villoja.
  Missä Suomessa on toimittajan vastuu ?

  1. Kuuluu tähän tekopyhään taudin kuvaan, että syyttömät tuomitaan jo etukäteen. Eikä oman hyveellisyytensä ylistyslauluun sorru pelkästään media vaan myös mukana olleet yritykset HOK-Elannosta Skanskaan. Tavalliselle tallaajalle mediatiedotteet ovat hyvää viihdettä. Kiitos osallistujille. Jatko-osia odottaen.

 6. Oliko nyt vasta käräjät… odotellaan hovia. Jos näyttö ei riitä tuomioon haen kiinteistöjohtajan paikkaa. Olen kyllä enemmän raviurheilun kannattajia.

 7. Verottaja ja poliisi vuotavat tiedot lehdistölle.
  Tuntuu, että virkamiehet johtavat Suomea ja Oikeuslaitoksella vain kumileimasimen asema.
  Tämäkin case ihan turha kuten mm.Kittilä-case.
  Kyllä hävettää olla suomalainen ;-(

 8. Hevosurheilu voittaa aina, se on tärkeintä👍👍👍

  1. Taisi urheilun hevosrahat mennä katumaastureihin ja Levin mökkeihin 🤔

 9. Väärä tuomio. Kyllä kansa ja media tietävät ihan aineistoa lukematta ja käräjäoikeuden istunnoissa käymättäkin paremmin kuin ammattinsa koulutetut ja kokeneet tuomarit, mikä on oikein ja mikä väärin.

 10. nyt ei muuta kuin kaikki rakennusliikkeet tukemaan tilaajien lapsien harrastuksia 😉

  1. Tuliko muuten 700000 eurolla menestystä vai menikö skanskan rahat hukkaan?

 11. Aivan turha oikeudenkäynti ja kansa maksaa

  1. Mäkin tartteisin sponssausta harrastuksiin, keheen vois olla yhteyksissä..

   1. Älä täällä itke vaan ala selvittää. Jos sä kilpailet EM-tasolla, ja sulla on suhteita firmoihin jotka vielä ylipäätänsä uskaltavat sponssata mitään, niin ala vaan aktiivisesti soittaa firmoja läpi. Meiltä persaukisilta kommenttien lukijoilta tuskin saat edes sympatiaa harrastuksiisi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat