Kokeile kuukausi maksutta

Tuloista riittää keskustelua

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime viikolla vietettiin taas niin kutsuttua kansallista kateuspäivää, kun perinteiseen tapaan julkistettiin verotiedot. Kateuteen ei ole kuitenkaan syytä – ainakaan negatiivisessa mielessä. Toki verolistat kertovat, että osa kansalaisista tienaa hurjasti, kun taas suuri massa ansaitsee keskiverrosti. Se tuskin oli taaskaan kenellekään yllätys.

Rakennus- ja kiinteistöalallakin huippujohtajat saavat palkkaa reippaasti, kuten suuryritysten korkein johto kaikilla toimialoilla.

Myönteisintä tällä kertaa oli lukea A-Insinöörien entisten omistajien viime vuoden verotietoja. Kolmisenkymmentä vanhaa omistajaa myi omistuksiaan viime vuonna pääomasijoittaja Vaaka Partnersille, ja tämä toi monille omistajille miljoonien pääomatulot. Hieno kehitystarina, jossa yritystään kasvattaneet omistajat saivat yhden korvauksen työstään. Tekemisen innosta kertoo sekin, että suurin osa omistajista jatkaa vielä yhtiön palveluksessa kaupan jälkeenkin, vaikka taloudellista pakkoa ei varmastikaan enää ole.

Moni muukin yritys varsinkin suunnittelualalla on vaihtanut parin viime vuoden aikana omistajaa, kun yrityksen perustaja on myynyt elämäntyönsä isommalle yhtiölle.

Yrityskaupat antavat toivottavasti osaltaan uskoa rakennusalalla toimiville, että yrittäjyys on yksi hyvä ja kiinnostava vaihtoehto, kun omaa urapolkuaan miettii. Kaikista ei varmastikaan tule miljonäärejä, mutta yritystoiminta voi tarjota monenlaisia onnistumisen elämyksiä.

Veropäivän jälkeen tällä viikolla julkistettiin sopivasti sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän mietintö, jossa ehdotetaan, että työntekijällä olisi oikeus saada tietää kollegansa palkkatiedot. Tällä vahvistettaisiin palkkatasa-arvoa. Esitys herätti heti kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Mullistus olisikin melkoinen, sillä palkoista puhuminen on Suomessa ollut tabu – verotietojen huipputulojen ulkopuolella. Sinällään tarkoitus olisi hyvä. Esimerkiksi rakennusalalla naisten osuus kaikista työntekijöistä on edelleen melko pieni, mutta määrä kasvaa koko ajan. Tietoisuus palkkatasa-arvosta voisi osaltaan lisätä kiinnostusta alaa kohtaan ja innostaa yhä useampia pohtimaan alan opintoja. Kuten viimeaikaiset selvitykset ja tilastot kertovat, rakennusala kaipaa kipeästi lisää osaavaa työvoimaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tuloista riittää keskustelua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat