Työmailla näyttää olevan kiire odottamaan

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Takavuosina tavattiin sanoa, että varusmiespalveluksessa on aina kiire odottamaan jotain. Paljon siis puuhattiin, mutta asian ytimeen päästiin harvakseltaan ja hitaanlaisesti. Aika kului usein odotellessa.

Tämä tulee mieleen, kun tarkastelee Hans Pasilan kiinnostavaa diplomityötä. Siinä kahden kirvesmiehen tekemistä seurattiin viiden päivän ajan kypärään asetetuilla videokameroilla. Seuranta osoitti, että ammattimiesten työajasta viidennes on erilaisia taukoja ja lopusta työajastakin vain viidennes on tilaajalle arvoa tuottavaa työtä eli tässä tapauksessa varsinaista väliseinäasennusta.

Aikaa kului paljon liikkumiseen, kuten materiaalien ja työkalujen hakemiseen, mutta myös mittauksiin ja materiaalin kanssa työskentelyyn. Työ saattoi myös keskeytyä, jos pulmakohtiin ei löytynyt heti ratkaisua. Puutteellisen suunnittelun vuoksi materiaaleja tai tietoa puuttui tai työ jouduttiin tekemään uudestaan. Tupakka- ja juttutaukoihin ajasta kului vain kolme prosenttia, eli kyse ei ole siitä, etteikö tekijöillä olisi halua tehdä työnsä tehokkaasti.

Rakennustyömailla on siis tämänkin diplomityön perusteella kehittämisen paikka. Olennaista on, että suoraviivainen toimintatapa juurtuu joka tasolle. Pääurakoitsijoiden on varmistettava, että niiden toiminta on selkeää ja alihankkijatkin toimivat samoilla säännöillä. Tiedonkulkua on parannettava niin suunnittelijoiden ja rakentajien välillä kuin työmaiden sisälläkin.

Työnjohtamisen tärkein tehtävä on tekemisen edellytysten varmistaminen. Johtamisen ei pitäisi olla havaittuihin ongelmiin puuttumista vaan töiden ja logistiikan suunnittelua hyvin etukäteen.

Parhaiten tämä onnistuu, kun tehtävät pohditaan yhteistyössä työntekijöiden kanssa. He ovat yleensä oman tekemisensä parhaita asiantuntijoita.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Työmailla näyttää olevan kiire odottamaan”

  1. Oletko sinä Tapio valmis maksamaan tästä työnjohtamisesta vai pitäisikö se saada ilmaiseksi?

Vastaa