Kokeile kuukausi maksutta

Uusin shokki on toisenlainen

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalalle on viime vuosina povattu useaan otteeseen heikkenevää: On odotettu kovien rakentamisvuosien jälkeen normaalin suhdannekierron mukaista hitaampaa jaksoa, on arvioitu koronapandemian patoavan hankkeita, on pelätty materiaalien hintojen rajun nousun ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia. Uhkakuvia on ollut paljon, mutta lopulta kriisivuodetkin ovat kääntyneet rakennusalalle jopa yllättävän myönteisiksi.

Hyviä rakennusaikoja ovat ruokkineet kaupungistuminen, nollakorot ja ulkomaisten sijoittajien sekä piensijoittajien tulo varsinkin asuntomarkkinoille. Kone on pysynyt käynnissä, kun ei ole ollut syytä, miksi se ei olisi käynnissä.

Ulkoiset shokit ovat uhanneet rakentamista hetkellisesti, mutta nyt ensimmäistä kertaa vuosiin peruselementit ovat muutoksessa. Vuosia madellut inflaatio on ollut energialaskun vetämänä lähes hallitsemattomassa nousussa, keskuspankit ovat kiristäneet nopeasti korkoruuvia ja kuluttajien talousodotukset ovat laskeneet ennätyksellisen heikoiksi.

Kuluttajien asuntokaupassa tilanne on siis uusi – tai pikemminkin vanha –, kun lainarahasta maksetaan tuntuvampaa korkoa ja taloutta sopeutetaan paitsi korkoihin myös esimerkiksi sähkö- ja lämmityskuluihin. Silloin mielessä on nykytilanteesta selviäminen, ei uuden asunnon ostaminen. Ennen kaikkea muutosta tuovat kuitenkin suursijoittajien tuottovaatimusten nousu ja piensijoittajien varovaisuus.

Tilanne näkyi Rakennuslehden tuoreessa markkinakatsauksessa, joka kertoi gryndiasuntojen kaupan vähentyneen jo voimakkaasti pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Samoin ovat pudonneet aloitukset. Suuret rakennusliikkeet varoittelivatkin osavuosikatsauksissaan asuntorakentamisen jarrutuksesta. Esimerkiksi SRV kertoi aloittavansa myös muutosneuvottelut sopeuttaakseen kuluja uuteen aikaan. Tähän asti työntekijöistä on pääsääntöisesti taisteltu tiukasti, mutta nyt edessä on irtisanomisia ja lomautuksia.

Vaikka rakentamisen tilanne näyttää muuttuneen, kyse on todennäköisesti myös nyt shokista, joka menee ohitse. Rakentamisen edellytykset ja näkymät pidemmällä aikavälillä ovat yhä hyviä, mutta väliin näyttäisi tulevan alavireisempi jakso, joka saattaa tuntua monella tavalla rakentamisen ja rakentajien arjessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusin shokki on toisenlainen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat