Kokeile kuukausi maksutta

Vaara vaanii edelleen työmailla

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tällä viikolla on vietetty rakennusalalla turvallisuusviikkoa. Ja syystä. Vaikka tapaturmien määrä on rakentamisessa ollut kokonaisuutena hyvässä laskussa jo pidempään, tänä vuonna on sattunut paljon vakavia työtapaturmia.

Valitettavasti kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on ollut tähän mennessä kuusi. Se on todella paljon, kun Suomessa on Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen perusteella rekisteröity yhteensä yhdeksän kuolemaa työtapaturmissa tänä vuonna.

Viime vuonnakin kuolemantapauksia oli rakentamisessa kahdeksan, eli muutamana viime vuotena tapauksia on ollut enemmän kuin mihin jo ehdittiin tottua.

Rakentaminen on siis edelleen kuolemanvaarallinen ala, mitä voi pitää hyvin poikkeuksellisena nyky-Suomessa. Jotain siis pitäisi tehdä ja rivakasti.

Kuolemantapauksia on sattunut niin pienillä kuin isoillakin työmailla. Kappalemääräisesti eniten tapauksia on kuitenkin isommilla työmailla, joilla periaatteessa turvallisuusasiat pitäisi olla kunnossa työmaan avaamisesta lähtien. Vakavia onnettomuuksia on sattunut paljon esimerkiksi nostotöissä, kun nostettava elementti on heilahtanut tai taakka on pudonnut nostovaiheessa.

Turvallisuuskehitys osoittaa, että työmaiden hallintaa pitää edelleen parantaa. Moninainen tekijöiden ketju on vaativa yhtälö niille, joiden tehtävänä on huolehtia koko työmaasta ja esimerkiksi juuri turvallisuudesta.

Vastuu on tietysti kaikilla yksittäisillä tekijöillä, mutta kokonaisuudesta on kannettava erityistä huolta.

”Emme katso, minkä yrityksen nimi on takin selkämyksessä. Työturvallisuus on kaikkien asia”, sanoo Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen osuvasti Rakennuslehden haastattelussa.

Yksi tärkeä keino luoda toimintakulttuuria ja korostaa työturvallisuutta on riittävä perehdytys työmailla. Rakennusteollisuus RT:llä on käynnissä hanke perehdytyksen arvostuksen nostamiseksi, jonka osa on Parempi perehdyttäjä -koulutus.

Monet rakennusalan toimijat korostavat, että tärkeintä on, että kaikki pääsevät ehjinä kotiin työpäivän päätteeksi. Kaikkia keinoja tarvitaan, jotta se toteutuu.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vaara vaanii edelleen työmailla”

  1. Mielestäni erittäin hyvä pääkirjoitus tärkeästä aiheesta. Pientalotyömailla kukaan ei näytä valvovan työturvallisuusvelvoitteiden noudattamista. Minulle on tarjoutunut tilaisuus seurata kuluttaja-asiakkaan ominaisuudessa hyvin läheltä DEN Finland Oy:n rakentamista pientalotyömaalla. Kauppasopimuksen ehdossa työturvallisuusasiat siirtyivät DEN Finland Oy:n vastuulle.

    Minusta vaikutti, että työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisesta ei kuitenkaan huolehdittu. Syyllistyikö DEN Finland Oy Vantaan pientalotyömaalla mahdollisesti työturvallisuusrikkeeseen tai -rikokseen? Katso lyhyt video osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=089t5Q_RTBg

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat