Kokeile kuukausi maksutta

Vakaata normaalia ei ole nyt näköpiirissä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Valtion ensi vuoden budjetti tuo jonkin verran uutta esimerkiksi infrarakentamiseen ja Ara-rahoitukseen, mutta kokonaisuutena valtion linjaa voi pitää rakennusalalle ennemminkin niukkana kuin edistävänä. Talous on monella tapaa kriisissä, mutta tällä kertaa budjettia ei käytetä juurikaan esimerkiksi työllistäviin liikennehankkeisiin, vaan valtion rahalla on nyt monia muita akuutteja kohteita. Työllisyystilannekaan ei ole huolestuttava ainakaan vielä.

Ensi vuoden budjetissa on varattu muun muassa Karjalan radan parantamishankkeeseen 31,1 miljoonaa euroa. Aiemmin rahat oli tarkoitettu Saimaan kanavan kunnostukseen, joka kuitenkin peruttiin Venäjän hyökkäyssodan ja siitä seuranneiden pakotteiden vuoksi. Muita uusia hankkeita budjetissa ovat Vihdintien pikaraitiotie, Stora Enson tehdasinvestointipäätöstä odottava Oulun Poikkimaantien hanke sekä Kuhmon Hyryntien hanke.

Keväällä hallitus päätti leikata yli 100 miljoonaa euroa liikennehankkeista, ja tämä pysyy edelleen voimassa, mutta 15 miljoonan euron leikkaus perusväylänpitoon peruttiin nyt ja kustannustason nousun tasoittamiseksi perusväylänpidolle ehdotetaan 50 miljoonan euron lisärahoitusta.

Kun kustannukset ovat nousseet rajusti, käytännössä väylien tilanne kurjistuu edelleen ja uusiin hankkeisiin rahat riittävät aiemmin kaavailtua heikommin.

Eurooppa ja Suomi elävät kolmatta vuotta pandemian ja sodan aiheuttamassa poikkeustilassa, joka on aiheuttanut kovaa velkaantumista, inflaatiota ja energiakriisin. Valtion ensi vuoden budjetti on edelleen rankasti alijäämäinen, eli Suomi elää velaksi.

Rakennusalalle kriisin kerrannaisvaikutukset ovat myrkkyä: yritysten investointihalukkuus heikkenee, kuluttajien luottamus patoaa hankintoja ja julkinen talous joutuu taistelemaan velkaongelman kanssa vielä vuosia.

Tässä kokonaisuudessa valtion ensi vuoden budjetin vaikutukset rakentamiseen ovat rikka rokassa – kannattaakin suunnata katseet tuleviin vuosiin ja pohtia, millaisella strategialla niitä kohti lähtee. Luvassa on todennäköisesti niukkoja aikoja, eikä paluuta normaaliin ole näkyvillä – jos sellaista enää onkaan olemassa nykymaailmassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vakaata normaalia ei ole nyt näköpiirissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat