Kokeile kuukausi maksutta

Venäjä ja energia kuumentavat tunnelmaa myös taloyhtiöissä

Tietoa kirjoittajasta Mia Koro-Kanerva
Toimitusjohtaja, Suomen Isännöintiliitto ry
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Moni taloyhtiön osakas ei ole järin kiinnostunut yhtiökokouksista. Kokemus on, että niissä käsitellään vain hallinnollisia asioita, jotka ovat kaukana asumisen arjesta, ja pahimmillaan kokouksessa saattaa joutua hallitukseen. Tänä keväänä yhtiökokousten asiat tulevat kuitenkin iholle – on nimittäin todella kyse siitä, kuinka osakkaiden rahakukkaron nyörejä venytellään ja mitä kodin ympärillä tapahtuu.

Monen mielessä yhtenä päällimmäisenä asiana on turvallisuus. Media on täyttynyt jutuista, joissa käsitellään väestönsuojia. Asukkaita kiinnostaa, kuinka nopeasti sellainen on otettavissa käyttöön ja ovatko ne ylipäätään kunnossa. Kaikki tiedot pitäisi löytyä ajantasaisesta pelastussuunnitelmasta. Kokouksissa on siis aika kaivaa esiin pölyttyneet pelastussuunnitelmat, päivittää ne ja huolehtia, että kaikki kiinteistön asukkaat ja käyttäjät ovat perillä siitä, minne hädän hetkellä pitää mennä ja mitä tehdä.

Ykköspuheenaiheen paikan ottaa yhtiökokouksissa kuitenkin todennäköisesti energia. Sen akuutti hinnannousu tulee näkymään talousarvioesityksissä kautta maan, ja moni syyttää siitä Venäjän hyökkäyssotaa, vaikka hintakehityksen juuret ovat paljon syvemmällä. Ilmastonmuutos, siihen liittyvät vääjäämättömät muutostoimet, EU-tason ja kansallisen sääntelyn tiukkeneminen energiatehokkuusasioissa eivät poistu, vaikka sota toivottavasti loppuisi pian. Kustannusnousu on siis pidemmän kehityksen tulos, eikä se ole taittumassa.

Kokouksissa ei kannattaisi jäädä odottamaan, että hinnat kääntyisivät laskuun, vaan alkaa kiireesti suunnitella, mitä yhtiön energiankulutukselle ja energiatehokkuudelle voidaan tehdä. Hyvä uutinen on, että viimeaikainen tutkimus osoittaa, että energiatehokkuustoimet todella laskevat kustannuksia, mutta niillä on myös positiivinen merkitys kiinteistön arvoon ja haluttavuuteen asuntomarkkinoilla. Puolueetonta, tutkittua tietoa on saatavilla paljon aiempaa enemmän, ja palvelutarjonta monipuolistuu kaiken aikaa.

Huonoja uutisia ovat yhtiölainansaannin vaikeutuminen, materiaalikustannusten nousu ja pakottavien energiatehokkuusvaateiden lisääntyminen. EU-sääntelyn osalta mennään pikkuhiljaa kohti sitä, että kaikissa korjauksissa energiatehokkuustoimia pitää tavalla tai toisella tehdä. Osaavan suunnittelun merkitys korostuu entisestään. Kaikki toimet eivät ole mahdollisia tai järkeviä kaikissa kiinteistöissä. Sen suunnittelu ja laskeminen, mikä kullekin toimii, vaatii osaamista, ja sitä vaaditaan niin hallitukselta ja isännöinniltä kuin suunnittelijaltakin.

Osakkaiden pitäisi enemmän pohtia yhdessä sitä, millaisen tulevaisuuden he haluavat itselleen taloyhtiönsä asukkaina ja miten he haluavat taloyhtiötä hoidettavan. Nyt yhtiökokouksissa keskitytään raportoimaan sitä, mitä on jo tapahtunut. Ennemmin keskustelussa pitäisi toistua näkökulmat tulevaisuuteen.

Tulevaisuuden tahtotilan muodostaminen taloyhtiössä tarkoittaa strategian laatimista. Strategia helpottaa montaa tulevaa päätöstä ja hallituksen ja isännöinnin työtä. On yksinkertaisempaa tehdä myös isoja päätöksiä, kun osakkaat ovat muodostaneet yhteisen käsityksen siitä, mihin ollaan valmiita panostamaan. Väitän, että jos osakkaat tänä keväänä käynnistävät strategiaprosessin ja käyttävät siihen jonkin verran aikaa, se maksaa itsensä pitkällä tähtäimellä takaisin taloyhtiön kuluja laskevasti ja asuntojen arvoa nostavasti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Venäjä ja energia kuumentavat tunnelmaa myös taloyhtiöissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mia Koro-Kanervahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mia-koro-kanerva/