Kokeile kuukausi maksutta

Kansanedustaja Sanna Perkiö: Helsingille kaukolämpöä uudesta ydinvoimalasta

Kansanedustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö ehdottaa, että Helsingin tarvitsema kaukolämpö olisi mahdollista toimittaa ympäristöystävällisesti tunnelia pitkin Loviisaan tai Ruotsinpyhtäälle rakennettavasta uudesta ydinvoimalasta.

Kansanedustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö ehdottaa, että Helsingin tarvitsema kaukolämpö olisi mahdollista toimittaa ympäristöystävällisesti tunnelia pitkin Loviisaan tai Ruotsinpyhtäälle rakennettavasta uudesta ydinvoimalasta.

Suomessa tällä hetkellä toimivat ydinvoimalat ovat sähköä tuottavia lauhdevoimalaitoksia, joita jäähdytetään merivedellä. Samalla Itämerta lämmitetään ”hukkaenergialla”. Kansanedustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö (kok) pitää lämmön tuhlaamista vesistöihin Suomen suurimpana ilmastopäästönä.

”Lauhdevesien päästäminen vesistöihin olisi saatava loppumaan. Tähän ratkaisuna on yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto, jonka avulla voidaan nostaa myös ydinvoimalaitoksen kokonaishyötysuhdetta. Jos yhdyskuntien ja teollisuuden päästämä hukkalämpö käytettäisiin yhdyskuntien lämmittämiseen, se korvaisi merkittävässä määrin nykyistä kaukolämmöntuotantoa”, Perkiö kirjoittaa Sähkömaailma-lehden tammikuun numeron Vieraskynästä-palstalla.

Kaukolämmön kuljettaminen Loviisan suunnalta Helsinkiin vaatisi kaukolämpötunnelin rakentamista. Tunnelin kustannuksista huolimatta kaukolämmön tuottaminen ydinvoimalla olisi taloudellisesti kannattavaa. Perkiö vaatiikin, että sähkön ja lämmön yhteistuotantomahdollisuus tulisi selvittää ennen kuin uusista ydinvoimaloista tehdään päätöksiä eduskunnassa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kansanedustaja Sanna Perkiö: Helsingille kaukolämpöä uudesta ydinvoimalasta”

  1. Mitä järkeä on korvata olemassa olevaa ja erittäin energiatehokasta yhteistuotantoa ydinvoimalla? Lämmön siirto vaatii satojen miljoonien eurojen investointia, jonka maksaisivat tietenkin helsinkiläiset kaukolämmön käyttäjät ja samalla olisi joka tapauksessa ylläpidettävä Helsingissä täyttä varakapasitettia. Helsingin kaupunki menettäisi rahasamponsa lahjoittamalla lämpökuorman Fortumille/Fennovoimalle, joka puolestaan pääsisi rahastamaan halvalla yhteistuotantoydinsähköllä oikein kunnolla. Uuden ydinvoiman sijaan tarvitaankin lisää hajautettua lämmön ja sähkön yhteistuotantoa eri puolille Suomea.

  2. Ydinvoima pitää rakentaa pääkaupunkiseudulle tai muuhun kasvukeskukseen niin, että lauhdelämpö voidaan käyttää kaukolämpönä. Vihreiden typeryyden takia kuormitetaan luontoa tarpeettomalla lämmöntuotannolla!

    1. Onneksi Helsingissäkin on vihdoin alettu ajattelemaan vähän ympäristöäkin. Ydinvoimalan lauhdelämmön hyödyntäminen Helsingissä oli yksi järkevimmistä avauksista pitkiin aikoihin. En silti kannata tämän rakentamista vaan Helsingin vanhojen mm. kokotiilirunkoisten rakennnusten lisäeristämistä, tarpeenmukaisen ilmanvaihtoon siirtymistä ja poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän rakentämiseen. Ja sitten näihin kaukolämpölaitoiksiin voidaan tehdä muutoksia jotta kivihiilen seassa voidaan polttaa puuhaketta. Nyt kehä kolmosen ulkopuolella naureskellaan kuinka Helsinkiläiset viherpiipertäjät polttavat kivihiiltä ja moralisoivat maaseudun juntteja jotka käyvät joka päivä 10 kilometrin päässä autolla kaupassa.

      1. Luittehan Rakennuslehdestä, miten paljon parempi on jättää kerrostalot eristämättä! Eli uutta ydinvoimalaa vaan ja venäjän malliin ikkunat auki kesät-talvet 🙂
        Tohtorismieheltä tuntuu mopo karanneen?
        Kyllä sähkölämmitys haja-asutus alueilla on edelleen tehokkain lämmitysmuoto.

        1. Jos Helsinki ottaa jätevedestä lämpöä talteen, niin miksei sitten voisi ottaa siitä lopputuotteesta +20C, jota Loviisassa ajetaan merta lihottamaan ja lämmittämään?

          Voisihan siinä matkalla kaikki muutkin imaista lämpöä pienemmillä pumpuilla, kalioon reikiä sopivasti ja vaikka omakotitalon maalämpöpumpulla imaista lämpöä kalliosta, ei niin pitkällä reijällä….

          Ei tarvitsisi suunnitella uutta systeemiä ottamaan ”välistä” tulistettua höyryä, kuten kaukolämpö vaatisi. HS artikkeli 26.2.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat