ARA-tuotanto voi nousta yli 12 000 asunnon vuonna 2009

Asuntorakentamisen elvytystoimien myötä valtion tukemaa vuokra- ja asumisoikeusasuntotuotantoa eli ARA-tuotantoa on käynnistetty kuluvan vuoden elokuun alkuun mennessä jo noin 8 500 asunnon verran. ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti arvioi, että koko vuoden aikana voidaan päästä jopa yli 12 000 ARA-asunnon tuotantoon, jos korkotukivaltuuksia on riittävästi käytettävissä. Määrä olisi selvästi suurempi kuin viime vuosina, jolloin on vuosittain rakennettu ainoastaan 3 000-4 000 ARA-asuntoa, joista suurin osa on ollut erityisryhmien vuokra-asuntoja.

Asuntorakentamisen elvytystoimien myötä valtion tukemaa vuokra- ja asumisoikeusasuntotuotantoa eli ARA-tuotantoa on käynnistetty kuluvan vuoden elokuun alkuun mennessä jo noin 8 500 asunnon verran. ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti arvioi, että koko vuoden aikana voidaan päästä jopa yli 12 000 ARA-asunnon tuotantoon, jos korkotukivaltuuksia on riittävästi käytettävissä. Määrä olisi selvästi suurempi kuin viime vuosina, jolloin on vuosittain rakennettu ainoastaan 3 000-4 000 ARA-asuntoa, joista suurin osa on ollut erityisryhmien vuokra-asuntoja.

image

Kuluvana vuonna alkavan vuokra- ja asumisoikeusasuntotuotannon määrä on ennakoitua suurempi, mutta ARA:n tuotantoon käytettävissä oleva korkotukilainavaltuus vuodelle 2009 on jo loppumassa. Keväällä käyttöön otetun kymmenen vuoden korkotukilainan eli niin sanotun välimallin vuokra-asuntojen 250 miljoonan euron valtuus on käytetty. Myös varsinaisen vuokra-asuntotuotannon osalta tarvitaan lisävaltuuksia, jotta asuntotuotanto ei loppuvuonna pysähtyisi. ARA:n mukaan riittävät tukivaltuudet on tarpeen turvata myös vuodelle 2010.

Vuokra-asuntopuolelle on patoutunut rakentamistarpeita jo useamman vuoden ajan. ARA:n mukaan viime vuosien 3 000-4 000 asunnon vuosittainen ARA-tuotanto on ollut aivan liian alhainen. Tänä vuonna lisääntyvällä rakentamisella voidaan osaltaan paikata viime vuosien vuokra-asuntotuotannon vajetta, joka on osaltaan kiristänyt etenkin pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoita.

Rossilahden mukaan nykyisessä suhdannetilanteessa vapaita resursseja ja kiinnostusta ARA-tuotantoa kohtaan on perusteltua hyödyntää täysimääräisesti. Rakentamisen hinta on ARA-hankkeissa laskussa ja asuntoja voidaankin rakentaa aiempaa edullisemmin. Myös tontteja on pitkästä aikaa saatavilla ARA-tuotantoon.

ARA:n ylijohtaja sanoo, että on vaikea löytää valtiontaloudenkin kannalta katsottuna korkotukilainavaltuuksien lisäämistä tehokkaampaa keinoa vaikuttaa työllisyyteen ja talouteen. Hankkeet tuottavat rakentamisen aikana mittavat verotulot pienellä tukipanostuksella. Siten tilaisuutta ei Rossilahden mielestä yksinkertaisesti saa nyt jättää käyttämättä.

Rossilahti luennoi ARA-tuotantoon liittyvistä asioista OP-Pohjola-ryhmän Asuntoseminaarissa Valkeakosken asuntomessuilla 5. elokuuta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “ARA-tuotanto voi nousta yli 12 000 asunnon vuonna 2009”

Jätä kommentti