Eero Heliövaara jättää SRV:n

Toimitusjohtaja Eero Heliövaara on irtisanoutunut SRV:n palveluksesta. SRV:n varatoimitusjohtaja ja talousjohtaja Hannu Linnoinen on nimitetty virkaa tekeväksi toimitusjohtajaksi. Heikko tulos ja Venäjän ongelmat olivat selvimmät syyt toimitusjohtajan vaihtoon. 

Toimitusjohtaja Eero Heliövaara on irtisanoutunut SRV:n palveluksesta. SRV:n varatoimitusjohtaja ja talousjohtaja Hannu Linnoinen on nimitetty virkaa tekeväksi toimitusjohtajaksi. Heikko tulos ja Venäjän ongelmat olivat selvimmät syyt toimitusjohtajan vaihtoon. 

image

”Toimitusjohtajan vaihtuminen on surullinen asia, mutta muutos on aina myös suuri mahdollisuus”, sanoo SRV:n hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Ilpo Kokkila. Hän antaa Heliövaaralle tunnustusta siitä, että tämä muokkasi SRV:n organisaation ja toiminnan pörssiyhtiön vaatimusten mukaiseksi.

”SRV:n tulos oli pettymys”, Kokkila toteaa eron syistä:  ”Eeroa on helppo osoittaa sormella, mutta WC:n peilistä löytyy toinen naama jota voi osoittaa, sillä ratkaisuja on tehty yhdessä”.

Kokkilan mukaan Heliövaaran lähtöön ei liity dramatiikkaa eikä mitään mörköjä ole piilossa. Suurimmat ongelmat molemmat näkivät kansainvälisessä toiminnassa. Heliövaara myöntää, että tältä osin hänen työnsä jäi kesken.

SRV aloitti Heliövaaran aikana isoja kiinteistökehityshankkeita Pietarissa ja Moskovassa, mutta Venäjällekin iskeneen talouskriisin vuoksi ne eivät lähteneet liikkeelle. Viipurissa SRV aloitti asuntojen rakentamisen, mutta siinä takaiskuna oli sijoittajan vetäytyminen sovitusta kaupasta. Kaiken kaikkiaan Venäjällä toiminta pysyi niin pienenä, että se ei vastannut sinne tehtyjä panostuksia ja kustannuksia. Heliövaara odottaakin, että hänen seuraajansa saisi nämä aihiot liikkeelle, sillä Venäjä on edelleen yhtiön strategiassa kasvualuetta. Esimerkiksi asuntorakentamiseen se pyrkii kiinteistörahastohankkeen avulla, jossa muina osapuolina ovat venäläinen VTB Capital, Deutche Bank, Ilmarinen ja Etera. Rahaston kooksi on kaavailtu 300 miljoonaa euroa, josta SRV:n panostus ensimmäiseen vaiheeseen on 20 miljoonaa euroa.

Myös Kokkila korostaa Venäjän toiminnan osaamisen tärkeyttä Heliövaaran seuraajan valinnassa. Muita vaatimuksia seuraajalle on liiketoiminnan ja erityisesti rakennusalan liiketoiminnan osaaminen. ”Hänen pitää lisäksi olla mukava ja määrätietoinen MIES.”

Toimittajien tarkentavan kysymyksen jälkeen Kokkila täsmentää, että kyseeseen voi tulla myös henkilö.

Kokkilan linjaus tarkoittaa sitä, että kahden rakennusalan ulkopuolisten, suhteellisen lyhytaikaisiksi jääneiden toimitusjohtajien jälkeen valinta voisi nyt kohdistua rakennusalan osaajaan.

Heliövaaran mukaan toimitusjohtajan vaihdoksesta oli keskusteltu viime toukokuusta lähtien. Hän päätti lähteä vapaaehtoisesti, mikä tarkoittaa sitä, että hän ei saa niin sanottua kultaista kädenpuristusta. ”Olisin toki voinut jäädä odottamaan potkuja, jolloin olisin saanut irtisanomiskorvauksen.”

Ihan tyhjätaskuna Pohjolasta taloon tulleen Heliövaaran ei tarvitse lähteä. Heliövaara osti taloon tullessaan osakkeita silloiseen substanssiarvoon 1,8 miljoonalla eurolla. Siitä osuus on sitten kasvanut 5,2 prosentin omistusosuudeksi ja myös SRV:n arvo on samalla kasvanut. Heliövaaran osakkeet lunastetaan ensi vuoden alussa toimitusjohtajan osakeomistusta koskevan sopimuksen mukaisesti niiden nykyisellä substanssiarvolla, joka on 4,45 euroa osakkeelta. Heliövaaralle tämä tarkoittaa 8,5 miljoonaa euroa.

Heliövaara sanoo, että hänellä ei ole mitään suunnitelmia, mitä aikoo tehdä. Hän on irtisanomisaikansa, kuusi kuukautta, SRV:n käytettävissä. Samalla tulee täyteen neljä vuotta talossa.

SRV julkisti tänään myös vuoden 2009 toisen neljänneksen tuloksen. Siitä on oma uutinen. Tiivistettynä siitä voi sanoa, että liikevaihto laski 37,5 prosenttia, liikevoitto 70 prosenttia ja tulos ennen veroja 80,5 prosenttia. Liikevoittoprosentti oli 3. Vain Suomen toimitilarakentamisessa kannattavuus säilyi hyvällä 8 prosentin tasolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Eero Heliövaara jättää SRV:n”

 1. Heliövaara on pelimies. Pohjolasta hän lähti säkki täynnä rahaa. Nytkin hän osasi hypätä pois oikeaan aikaan ja 6,7 miljoonaa euroa rikkaampana. Kai hän katsoi, että nämä rahat tuottavat paremmin, jossakin muussa bisneksessä kuin nostovoimansa jo menettäneellä rakennusalalla. Saa nähdä mistä Kokkila löytää tarvitsemansa Venäjän osaajan. Sitä hän voisi kysellä vaikka hallituksensa jäseniltä Hienoselta ja Leinoselta.

  Rakennusalan yritysjohtajien vaihtuvuus on ollut kova viime syksyn syöksystä lähtien. Ensin lähti Leinonen ja YIT:n Venäjän toiminnan vetäjät, sitten Peabin Peltoniemi. Viimeksi Destian Laaksovirta. Finnsementissäkin toimitusjohtaja vaihtui pikavauhdilla. Ainoastaan Lemminkäisessä sukupolvenvaihdos tapahtui jollakin tavalla suunnitelmallisesti ja ennen syksyn rysähdystä. Saa nähdä kuinka pitkään ruotsalaiskonsernien kärsivällisyys riittää katsella Suomen tappioita?

  1. Eiköhän Kokkila anna JiiPee Ojalalle paikan, siinä olis jämerä ja tasapainottava tekijä Vitosille.

   1. Ojala tai Nikulainen konsernin sisältä lienevät myös hyviä vaihtoehtoja.
    Heliövaaran korvaukset ynnämuut kun jättää huomiotta niin vaikuttaa suoraselkäiseltä vastuun kannolta hänen eroamisensa. Täytyy tietty muistaa että konsernin ns. tuloksentekijöitä on irtisanottu ja lomautettukin. Jollei Leinonen ole alunperinkin tullut uudeksi toimariksi…

    1. Kokkila ei varmaan meidän neuvojamme noteeraa. Ehdotanpa silti. Leinonen toimitusjohtajaksi, Ojala vetämään kotimaata ja Baltiaa sekä Juha Vättö hoitamaan Venäjän hankkeet liikkeelle. yit selvisi omista johtajavaihdoksistaan yllättävän vähällä. Pörsssikurssista voisi luulla, että ongelmat Venäjällä olisi ohi ja Suomessa asuntotuotannon nousu olisi käynnistynyt???

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat