Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäisen tulos ja tilauskanta supistuivat kolmanneksen huhti–kesäkuussa 2009

Lemminkäisen liikevaihto supistui kuluvan vuoden toisella neljänneksellä vajaat 16 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Kun kannattavuus heikkeni liikevaihdon kanssa samanaikaisesti, tuloksesta lähti noin kolmannes. Myös tilauskanta oli katsauskauden päättyessä kolmanneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki pitää tuloskehitystä kuitenkin markkinatilanteen huomioiden tyydyttävänä ja odotusten mukaisena.

Lemminkäisen liikevaihto supistui kuluvan vuoden toisella neljänneksellä vajaat 16 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Kun kannattavuus heikkeni liikevaihdon kanssa samanaikaisesti, tuloksesta lähti noin kolmannes. Myös tilauskanta oli katsauskauden päättyessä kolmanneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki pitää tuloskehitystä kuitenkin markkinatilanteen huomioiden tyydyttävänä ja odotusten mukaisena.

image

Lemminkäinen-konserni 4-6 2009/4-6 2008

 

  • Liikevaihto milj. euroa 544,6/645,9
  • Liikevoitto % 5,5/5,8
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 20,9/31,0

 

1-6 2009/1-6 2008

 

  • Liikevaihto milj. euroa 881,6/1 090,8
  • Liikevoitto % 2,4/2,9
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 2,4/19,4
  • Omavaraisuusaste % 26,3/23,9 
  • Tase milj. euroa 1 333,3/1 379,0
  • Henkilöstö (keskimäärin) 8 543/9 498
  • Tilauskanta  milj. euroa 1 156,0/1 696,7
                                

”Lemminkäisen loppuvuoden näkymät vallitsevassa markkinatilanteessa ovat tyydyttävät. Yhtiön tilauskannan lasku näyttäisi pysähtyneen ja lisäksi käynnissä oleva kolmas neljännes on meille perinteisesti paras”, Kohtamäki toteaa.

Lemminkäinen arvioi konsernin koko vuoden 2009 liikevaihdon ja tuloksen ennen veroja jäävän selvästi vuoden 2008 tasosta. 

 

Talonrakentaminen

 

Talonrakentamisessa liikevaihto supistui toisella neljänneksellä 233,4 miljoonaan euroon, joka oli reilun viidenneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin. Toimialan liikevoitto kuitenkin koheni 11,4 miljoonaan euroon vertailujakson 9,2 miljoonasta eurosta. Tulosparannuksen taustalla olivat vilkas asuntokauppa sekä yksittäiset kiinteistökaupat. Talonrakentamisen tilauskanta supistui vuodentakaisesta tasosta 42 prosenttia 533,2 miljoonaan euroon. Tilauskannan lasku kuitenkin pysähtyi, sillä se oli hieman suurempi kuin ensimmäisen neljänneksen päättyessä.

Lemminkäinen myi omaperusteisia asuntoja myytiin kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 294 kappaletta, kun lukema oli vuotta aiemmin 430. Kohtamäen mukaan asuntomyynti pysyi toisella neljänneksellä alkuvuoden tasolla ja oli selvästi viime vuoden loppua vilkkaampaa. Valmistuneiden asuntojen määrä myös nousi 306 kappaleeseen 304:stä.

Kohtamäki kertoo, että toisella neljänneksellä käynnistyi vuoden ensimmäinen omaperusteinen asuntokohde Seinäjoella. Sen myötä uusia asuntoja aloitettiin 15 kappaletta, kun vertailujakson lukema oli 492. Katsauskauden lopussa rakenteilla oli 296 asuntoa, joista 138 oli myymättömiä. Valmiiden myymättömien määrä oli kesäkuun lopussa 459 asuntoa, kun vuotta aiemmin määrä oli 286.

Lemminkäisen urakoitujen asuntoaloitusten määrä on ollut selvässä kasvussa, ja vuoden 2009 alkupuoliskolla aloitettiin kaikkiaan 420 uuden asunnon rakentaminen. Kohtamäen mukaan sijoittajille myytyjä vuokra-asuntokohteita aloitettiin etenkin pääkaupunkiseudulla.

Toimitilarakentaminen on hiljentynyt viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja etenkin toimistorakentamisen kysyntä on ollut vähäistä. Toimitilarakentamisessa Lemminkäinen sai katsauskaudella useita uusia urakoita eri puolella Suomea yhteensä noin 90 miljoonan euron arvosta.

Venäjällä asuntomyynti on ollut selvästi edellisvuotta vilkkaampaa. Tammi-kesäkuussa 2009 omaperusteisia asuntoja myytiin 50, kun niitä vuoden 2008 vertailujaksolla myytiin 17. Katsauskauden lopussa Venäjällä oli rakenteilla 323 asuntoa, joista 212 oli myymättä. Valmiita myymättömiä ei kuitenkaan ollut yhtään.

 

Infrarakentaminen

Infrarakentamisen liikevaihto laski tämän vuoden huhti-kesäkuussa 11 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta ja oli 228,3 miljoonaa euroa. Toimialan liikevoitto supistui vajaat 18 prosenttia 14,1 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan vuoden toisen neljänneksen tuloskehitys oli kuitenkin odotusten mukainen. Tulosta rasittivat kasvaneet rahoituskustannukset. Tilauskanta oli kauden lopussa 497,7 miljoonaa euroa, joka oli vajaat 18 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Kotimaan päällystyksessä vuoden toinen neljännes kehittyi odotusten mukaisesti ja toiminnan volyymi oli lähes edellisvuoden tasolla. Asfalttipäällysteiden hintataso pysyi kuitenkin edelleen matalana. Yhtiö arvioi, että kuntien heikko taloustilanne saattaa vähentää perustienpidon investointeja ja päällystyksen kysyntää jo loppusyksystä ja etenkin ensi vuonna. Sen sijaan väylärakentamisen odotetaan vähitellen vilkastuvan suurten hankkeiden käynnistyessä vuosina 2010-2011. Kilpailu väylärakentamisessa säilyy kuitenkin kireänä alalla vallitsevan ylikapasiteetin johdosta.

 

Talotekniikka

Talotekniikassa toisen neljänneksen tuloskehitys jäi edellisvuoden vastaavasta tasosta, mutta oli markkinatilanteeseen nähden odotusten mukainen. Toimialan vuoden 2009 huhti-kesäkuun 60,6 miljoonan euron liikevaihto oli reilut 10 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin ja 2,6 miljoonan euron liikevoitto 54 prosenttia pienempi. Katsauskauden lopun 84,0 miljoonan euron tilauskanta oli puolestaan 30 prosenttia pienempi kuin viime vuoden kesäkuun lopussa.

Pääkaupunkiseudulla Lemminkäinen sai vuoden toisella neljänneksellä useita kiinteistöjen peruskorjaus- tai muutoshankkeisiin liittyviä urakkasopimuksia, joiden toimitukset ajoittuvat vuosille 2009-2010. Kilpailu alalla jatkuu kuitenkin erittäin kireänä, ja hankkeiden määrä ja koko ovat selvästi pienentyneet edellisvuosista.

Taloteknisen huollon, kunnossapidon ja korjaustoiminnan kysyntä on pysynyt vakaana, ja kehityksen odotetaan jatkuvaan samansuuntaisena myös loppuvuonna. Lemminkäisen talotekniikka-toimialan teollisuuspalveluilla on käynnissä merkittäviä teollisuuden lämmön- ja voimantuotantoon kohdistuvia asennusprojekteja Suomessa ja Ruotsissa vuosille 2009-2010.      

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lemminkäisen tulos ja tilauskanta supistuivat kolmanneksen huhti–kesäkuussa 2009”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat