Kokeile kuukausi maksutta

PT: Rakentaminen kääntyy ensi vuonna selvään nousuun

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) toimialaennusteen mukaan rakentaminen supistuu tänä vuonna vielä 20 prosenttia, mutta kasvaa jo ensi vuonna runsaat viisi prosenttia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) toimialaennusteen mukaan rakentaminen supistuu tänä vuonna vielä 20 prosenttia, mutta kasvaa jo ensi vuonna runsaat viisi prosenttia.

Palkansaajien tutkimuslaitos on aloittanut toimialaennusteiden laatimisen. Ensimmäisessä toimialaennusteessa tarkastellaan keskeisten teollisuusalojen, rakentamisen ja liike-elämän palveluiden viimeaikaista kehitystä ja arvioidaan toimialojen kehitysnäkymiä vuosiksi 2009-2011. Juuri nämä toimialat ovat kärsineet eniten talouskriisistä.

Ennusteen mukaan niiden tuotanto supistuu tänä vuonna 20 prosenttia, mutta kasvaa ensi vuonna yhteensä lähes viisi ja puoli prosenttia ja vuonna 2011 tätäkin enemmän, noin seitsemän prosenttia. Tulevien vuosien kasvu jakaantuu verraten epätasaisesti eri toimialoille. Vuosien 2010 ja 2011 kasvu ei vielä riitä saavuttamaan vuoden 2008 lähtötasoa.

 

PT:n toimialakohtaiset ennusteet ovat niin sanottuja malliennusteita. Ne on saatu toimialojen kehitystä kuvaavasta mallista, joka on kytketty PT:n kokonaistaloudelliseen makromalliin. Toimialakohtainen ennuste on tehty tuotannolle, työtunneille ja työllisyydelle, investoinneille, ansiokehitykselle sekä liiketulosprosentin osoittamalle kannattavuudelle.

 

Toimialojen vastaisen kehityksen ennustaminen on nykyisessä tilanteessa verraten hankalaa. Sama epävarmuus, joka koskee kokonaistaloudellisen kehityksen arvioita ja ennustuksia, koskee myös tässä raportissa esitettäviä arvioita tarkasteltavien toimialojen vastaisesta kehityksestä. Malliennusteet eivät ota huomioon talouden rakenteiden mahdollista muuttumista aivan viime aikoina ja tämän vaikutuksia teollisuuden, rakentamisen ja liike-elämän palveluiden kysyntään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PT: Rakentaminen kääntyy ensi vuonna selvään nousuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat