Kokeile kuukausi maksutta

Jyväskylän vesitorniturma herätti vesitornien omistajat korjauksiin

Jyväskylän marraskuussa 2012 romahtanut Kangasvuoren vesitorni herätti samoilla suunnitelmilla 1970-luvulla tehtyjen vesitornien omistajat. Korjaukset tehdään Porvoon Hamarin, Raaseporin ja Iisalmen vesitorneihin.

Vesitornin säiliöosan betonielementeissä oli 1970-lukulaista vikaa:harjateräkset ovat liian pinnassa.

Kolme muuta vesitornia on tehty samanlaisilla piirrustuksilla betonielementeistä. Jyväskylän sortuman syynä oli vetymurtuma, jonka vuoksi säiliön alareunan suuri rengasmainen palkki jännepunoksineen halkesi.

”Otin Jyväskylän tapahtuman jälkeen yhteyttä kollegoihin Iisalmessa ja Raaseporissa”, Porvoon veden toimitusjohtaja Risto Saarinen kertoo.

Kolmikko päätti yhteisistä toimintatavoista ja tornien rakenteet tutkittiin. Selvitysten mukaan ongelmat olivat hyvin samanlaisia kaikissa, Hamarin vesitorni Porvoossa oli muita hieman huonommassa kunnossa.

Hamarin ja Raaseporin urakat voitti tarjouskilpailun jälkeen Destia, Iisalmen vesitornin korjaa Skanska. Hamarin ja Raaseporin verolliset urakkahinnat ovat noin 800 000 euroa, Iisalmen hieman enemmän.

Destian työpäällikkö Mauri Ketosen mukaan vesitornien rakenteen ongelma on tyypillinen 1970-luvun rakenne betonielementeille. ”Harjateräkset ovat osin liian pinnassa, joten ne ruostuvat ja betoni irtoaa”, Ketonen kertoo.

Porvoon veden Saarisen mukaan korjauksilla saadaan vesitornille 50 vuotta lisäaikaa. Korjaaminen on lisäksi selvästi edullisempaa kuin kokonaan uuden rakentaminen.

Lue lisää esimerkiksi korjaustavasta ja työmenetelmistä perjantaina 19.9.2014 ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylän vesitorniturma herätti vesitornien omistajat korjauksiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat